• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Provela sam dvadesete u menopauzi i ne bih ovo poželela ni najgorem neprijatelju: Bolove opisuje kao "pakao"

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nije imala sa kim da deli svoje probleme, jer je vršnjakinje nisu razumele

  • 0

Menopauza mnogo toga dovodi sa sobom i to je period kada ženino telo prestaje sa reproduktivnim funkicajama. Takođe, menopauza je i još jedan znak starenja organizma, ali u retkim slučajevima, poput Eminog, to i nije tako.

Ema Vilijams Tuli, 39-godišnjakinja iz Reksama, počela je da ima izuzetno obilne menstruacije već sa 10 godina. Iako je "šetala" od jednog do drugog lekara, endometrioza nije bila pomenuta još jednu deceniju. Za Emu, dijagnostički proces endometrioze trajao je još 11 godina, tokom kojih je lečena hemijskom injekcijom nazvanom "Prostap", kako bi ublažila simptome.

- Što se tiče bola i krvarenja, bilo je neverovatno. Ali simptomi menopauze, fizički i emocionalno, bili su pakao na zemlji - rekla je za "BBC".

Patila je od depresije, gubitka kose, umora, zaboravnosti i napada vrućine.

- Nisam se osećala kao dvadesetogodišnjakinja više, osećala sam se kao stara žena.

Ubrzo, ispostavilo se da je u pitanju endometrioza.

Endometrioza je stanje u kojem tkivo slično sluznici materice raste na drugim mestima, poput jajnika i jajovoda. Prostap potiskuje funkciju jajnika žene, zaustavljajući proizvodnju estrogena - koji hrani endometriozu - kao i progesterona i testosterona. To dovodi do privremene menopauze, ali nije lek za endometriozu. Često se koristi da bi se testiralo da li je to problem pre nego što se krene na invazivnu hirurgiju.

Međutim, estrogen može biti potreban i za druge stvari, uključujući zdravo srce, mozak i kosti. Tretmani poput hormonske nadomjesne terapije (HNT) mogu se ponuditi ženama koje prolaze kroz menopauzu, bilo prirodno ili hemijski, da bi se ponovo dodao estrogen u njihov sistem. Ali, budući da endometrioza hrani estrogen, može biti teško manevrisati. Ema je rekla da su joj ponudili samo "generičku HNT" za borbu protiv nuspojava Prostapa, ali joj nisu rekli da to može pogoršati njen problem, pa je odlučila da prestane da je uzima.

Rekla je da je uobičajena povezanost menopauze sa starijim ženama nju ostavila sa osećajem izolacije i nesposobnosti da podeli šta prolazi, čak i sa bliskim prijateljima.

- Osećala sam se veoma usamljeno i veoma ranjivo. Postoji toliko načina na koje ljudi prolaze kroz menopauzu... može biti u redu za neke ljude, ali može biti prilično brutalno za druge, pa je važno rušiti te tabue - navodi ona.

Upoznala svog sadašnjeg muža Dena, i želela je da uživa u životu kao i njene vršnjakinje.

Ema je rekla da joj nikada nije rečeno šta će Prostap uraditi ili da li je privremena menopauza nešto kroz šta je bila voljna da prođe. Injekcije su ublažile njene simptome, pa se sumnjalo da ima endometriozu. Međutim, laparoskopska operacija nije pronašla nikakve znakove, što je pokrenulo "zlokobni ciklus" operacija i Prostapa.

Samo je prestala da ga koristi kako bi pokušala da zatrudni, što nije bilo lako zbog "neopisivih" bolova.

- Pokušavate mislite na taj radostan trenutak, a bilo je strašno. Srećom, uspela sam da zatrudnim prirodnim putem, ali čim sam se porodila, osetila sam simptome ponovo - govori ona.

Sa 31 godinom, toliko oštećenja je bilo na njenim organima da je morala da ima histerektomiju - uklanjanje materice. Međutim, komadić jajovoda je greškom ostao, što je izazvalo ponovni rast jajnika, otkriven samo na nevezanom ultrazvučnom pregledu. Njene nivoe estrogena nakon operacije nazvala je "enigmom" i rekla da to nije uzeto za ozbiljno.

- Postoji toliko zabluda... stalno se osećate kao da morate da pretražujete stvari na internetu i, "ako se ne obrazujem, u kakvom ću stanju biti?".

Ema sada ima ileostomiju, kao i kolitis i probleme s bešikom, i čeka uklanjanje kolona i rektuma.

- Ne bih to poželela ni najgorem neprijatelju - rekla je.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija o VTO: Stručnjaci daju odgovore na sva pitanja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje