• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dečak se igrao u pesku i u kofici sa vodom verovatno doneo vlasulju, koja ga je opekla: Šta tad činiti?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlasulje nisu morske trave iako dosta liče na njih, već pripadaju istom životinjskom rodu kao i meduze i imaju slične žarne ćelije

  • 0
dečak na plaži Foto: Pexels / Taryn Elliott

Fejsbuk grupa "Grčka info" redovno prenosi svakodnevicu turista koji uživaju u ovoj  mediteranskoj zemlji, pa pored mnogih praktičnih saveta podele i nezgode koje na letovanju mogu da nas zadese. Takav je primer iz Prinosa na Tasosu, gde se dečak igrao u pesku na obali i verovatno anemonu (vlasulju) doneo sa vodom u kofici. Zadobio je opekotine i crvenilo po koži.

Šta činiti ako vas opeče anemona (vlasulja)?

Na blogu ove grupe navode da mnogi i ne znaju da postoje životinje slične meduzama čiji je "ujed" podjednako bolan. Neprijatan bol može da izazove i opekotina od vlasulja ili morskih sasa (anemona) koje mogu biti različitih boja i veličina.

Vlasulje nisu morske trave iako dosta liče na njih, već pripadaju istom životinjskom rodu kao i meduze i imaju slične žarne ćelije.

Morska trava, okean Foto: Shutterstock

Vlasulje su obično telom pričvršćene na stenu ili pesak, mogu biti same ili u grupi, a neretko se mogu naći u plićaku. Kraci koji se nalaze na njoj lebde u vodi i ispunjeni su otrovom. Pri samom dodiru s vlasuljom oseti se ubod ili pečenje veoma slično onom koje prouzrokuju meduze. Nakon nekoliko minuta na koži se pojavljuju crvenoružičasti tragovi koji mogu biti vidljivi i bolni od 24 sata do nekoliko dana.

Prva pomoć pri opekotini vlasulje je ista kao i kod opekotina od meduza.

Prva pomoć

Plikove treba isprati isključivo morskom vodom (da bi se uklonile žarnice koje ostaju na koži), u slučaju većeg bola staviti ledenu oblogu (kockice leda uvijene u krpu), a u apoteci kupiti neku od krema za ovakve situacije - farmaceut će vam dati preporuku koju kremu je najbolje da uzmete.

Od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom ili gaza sa alkoholnim sirćetom (sirće treba razblažiti sa vodom u odnosu 50:50).

Ako je zahvaćeno područje manje, treba staviti antihistaminik (kremu protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta). Jedna od njih koju možete kupiti u Srbiji pre nego što krenete na letovanje je Synopen mast, a u Grčkoj u apoteci možete potražiti takođe neku od krema ili stikova na bazi amonijaka.

Ukoliko je opečena površina veća od raširenog dlana ili simptomi ne prolaze, treba se obratiti lekaru.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li biste se usudili da zaplivate sa ovim "smrtonosnim" bićima: Jezero meduza

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje