• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa 36 dobila je dijagnozu koju žene očekuju u 50-im: Sve je počelo od noćnog znojenja, nesanica, lupanja srca

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danijela je počela da zaboravlja imena svojih prijatelja

  • 0
Tuga, tužna žena, devojka, depresija, silovanje Foto-ilustracija: Pixabay

Tridesešestogodišnja Danijela Hobson počela je da brine za svoje pamćenje i da oseća anksioznost zbog nasumičnih stvari. Majka dvoje dece je patila od noćnog znojenja, epizoda nesanice, lupanja srca i ekstremnih bolova.

Danijela je počela da zaboravlja imena svojih prijatelja, šta je doručkovala i šta je govorila usred rečenice - brinući da razvija ranu demenciju.

Ali nakon što joj je koleginica spomenula perimenopauzu, Danijela je počela da istražuje.

- U mom mozgu nije bilo ničega. Zaista je počelo da me brine sve to. Zbog bolova sam se osećala kao žena od 86 godina, a ne kao mama od 36 godina. Kada mi je koleginica spomenula perimenopauzu, sve je počelo da dobija smisao - rekla je Danijela.

Posle 18 meseci sporadičnih simptoma, Danijela je otišla da poseti svog lekara opšte prakse u februaru 2023, ali joj je rečeno da je „previše mlada“ da bi bila u perimenopauzi, pogotovo jer test krvi nije pokazao abnormalnosti.

Danijela je zatim preuzela stvar u svoje ruke, kupila je gomilu suplemenata i počela sa reiki terapijom.

U decembru 2023. Danijelu je probudio jak bol u jajnicima, te ju je muž ju je odveo u bolnicu. Već joj je izostala menstruacija i znala je da u ovom trenutku mora da poseti ginekologa. Dijagnostikovana joj je cista jajnika od pet centimetara - simptom promene hormona.

- Lekari su mi rekli da imam prerano otkazivanje jajnika, jer sam bila premlada za perimenopauzu. Ova dijagnoza je bila zaista strašna i bez abnormalnog nalaza krvi nisam mogla da budem upućena specijalisti. Bila sam sluđena.

@hodaandjenna #NaomiWatts is opening up the conversation on menopause. She joined us this morning to discuss the signs of #menopause and her experience with #perimenopause in her 30s saying, “I didn’t know what was happening. I was filled with shame.” #HodaandJenna #OwnYourHealth ♬ original sound - TODAY with Hoda & Jenna

Njena cista se očistila prekovremeno uz pomoć lekova protiv bolova. Kasnije, kada je konačno upućena kod specijaliste, u februaru 2024, formalno joj je dijagnostikovana perimenopauza i prepisana joj je HNL terapija.

- Prvih šest nedelja se ništa nije menjalo, posle osam nedelja sam se osećala gore nego ikada ali sam izdržala. Onda sam se jednog dana probudila i ponovo postala ona stara. Sada je moj nivo energije visok - podelila je svoju priču za "TheMirror".

Iako je perimenopauza neobična za žene u tridesetim, definitivno nije nešto što bi trebalo da bude tabu tema. Glumica Naomi Vots je otvoreno pričala o svom iskustvu.

Žene na društvenim mrežama masovno poručuju da slušate svoje telo i insistirate na dijagnozi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vujović: Pad hormona kod muškaraca dovodi do brojnih tegoba

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje