• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Devojčica (10) spasila život sestri (7) nakon što joj je ponovo dijagnostikovan rak: Odnos ljubavi i hrabrosti

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedina nada devojčice bila je transplantacija koštane srži i matičnih ćelija, za šta je njena 10-godišnja sestra bila sto procentno pogodan donor

  • 0
Frank Gilley Foto: gofundme.com

Šarel Gili je prvobitno rečeno da ima akutnu limfoblastnu leukemiju (ALL) kada je imala tri godine, ali dve godine nakon što je bila u remisiji, detetu je dijagnostifikovana akutna mijeloična leukemija, koja je posledica njene prvobitne dijagnoze. Ovo znači da se devojčici rak razvio nakon što je ranija hemoterapija oštetila njene ćelije koštane srži - što je retka komplikacija.

Jedna od njenih jedinih nada bila je transplantacija koštane srži i transplantacija matičnih ćelija, zbog čega su Šarelini roditelji i njena četvoro braće i sestara odmah testirani, i na sreću - njena 10-godišnja sestra Šantija bila je sto procentno pogodan donor.

Frank Gilley Foto: gofundme.com

Operacija je izvedena tokom ovog meseca, a obe devojčice i dalje oporavljaju.

- Šantija je od samog početka bila veoma željna da pomogne sestri da ozdravi i bez oklevanja je rekla: "Da, da, da, ja želim, ja ću je spasiti" - ispričala je za "Wales Online" njihova majka Džoana Vilijams (30).

Šarel, sada stara sedam godina, prošlog meseca je prošla hemoterapiju u dečjoj bolnici sa ciljem da izbriše sve ćelije raka iz njene koštane srži. Međutim, njoj i Džoani je rečeno da su nivoi ćelija leukemije i dalje visoki.

- To je učinilo proceduru malo rizičnijom. Dobili smo mogućnost da nastavimo sa transplantacijom ili da se vratimo kući i idemo na palijativno zbrinjavanje. Odlučili smo se na transplantaciju jer smo računali da ako ne pokušamo nikada nećemo saznati - ispričala je njihova mama.

Šarel je prvobitno dijagnostikovana akutna limfoblastna leukemija tokom 2020. godine nakon što se probudila sa krvarenjem iz nosa koje nije prestajalo. U roku od nekoliko dana porodici je rečeno da ima rak i počela je sa jednogodišnjim programom hemoterapije.

Kada je devojčica počela iznova da se žali da se oseća loše početkom ove godine, strahovi Džoane i njenog partnera Frenka Gilia  da se rak vratio su se ostvarili. Ali tada je na scenu stupio tihi heroj u telu desetogodišnje devojčice.

- Šantija je heroj, superzvezda. Ona je neverovatna, kao i Šarel. Obe su zaista inspirativne. Za desetogodišnjaka doneti takvu veliku odluku, podvrgnuti se toj proceduri, to je ogromno - kaže ponosno mama Džoan: - A Šarel je bila hrabra poslednjih pet godina. Tek u remisiji je počela da ide u školu, rođendane, da uživa u slobodi i onda joj je odjednom sve to ponovo oduzeto, i vraćena je u bolnički život hemoterapije, transfuzije krvi, trombocita, antibiotika...

Frank Gilley Foto: gofundme.com

Da stvari budu teže, tokom mera kovida 2020. godine, Šarel je u bolnici bila izolovana od svoje braće i sestara i nije mogla da ih vidi. Sada braća i sestre bar mogu da je posećuju zajedno sa njenim ocem Frankom.

- Kad god ima energije, ona voli da pleše, peva, ide u igraonice, viđa terapijskog psa - prenosi Džoana i najavljuje da će mala Šarel biti podvrgnuta krajem avgust testu kako bi se utvrdilo da li je transplantacija bila uspešna: - Moramo da živimo sa činjenicom da, s obzirom na vrstu leukemije koju Šarel ima, postoji i visok rizik koji dolazi sa time i da lek nije garantovan. Vreme nam je dragoceno i nadamo se da ćemo moći iznova da ga produžavamo.

Porodica za sada samo željno iščekuje svoje dve ćerke iz bolnice i svi se nadaju da će uskoro ponovo biti na okupu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako roditelji da regulišu emocije?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje