• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Marta je otišla na operaciju želuca i smršala 124 kilograma: Izvadili joj žučnu kesu, ali sve bi uradila opet

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Marta je patila od visokog krvnog pritiska i apneje u snu. Godinama je isprobavala razne dijete, ali je otkrila da joj ništa nije uspelo

  • 0

Kada čujete da je Marta izgubila višak od 120 kilograma, sigurno vam zvuči inspirišuće, pogotovo zato što je izgubila više od polovine svoje težine, zbog koje je spadala u prekomerno gojazne.

Međutim, ova priča nije od onih o zdravim navikama - Marta Mekarti je zamalo izgubila život zbog svoje odluke da se viška kilograma "otarasi" gastričnim bajpasom, operacijom kojoj se podvrgnula u Estoniji.

Njena težina se povećala zbog godina "tajnog prejedenja" - konzumiranja do 4.000 kalorija svake večeri kada bi ostala sama u svojoj sobi. Ona bi pila oko sedam konzervi dijetalne koka-kole, a onda bi se tek zasladila čokoladicama, jedući ih jednu za drugom.

Zbog toga je morala da šije odeću jer više ništa nije mogla da kupi u radnjama koje su i nudile velike veličine.

Jednog dana, kada joj se petominutna šetnja do prodavnice pretvorila u agoniju - odlučila je da je vreme da se stvari promene. Marta je istražila i pronašla kliniku za mršavljenje u Estoniji i platila skoro 6.100 evra za letove, hotel i operaciju.

Operacija je bila uspešna i kilogrami su padali - izgubila je ogromnih 124 kilograma, spala na 60 i veličinu 14.

Nažalost, imala je zdravstvene komplikacije nakon operacije, uključujući propuštanje creva i kamen u žuči. Uprkos brojnim pokušajima da svoje zdravlje spasi, na kraju je izgubila žučnu kesu, ali kaže da bi sve uradila ponovo.

Tvrdi da je operacija urađena kako treba, samo da je ona imala "lošu reakciju".

- Radije bih da imam ove zdravstvene probleme nego one koje sam imala zbog viška kilograma. Mnogo mi je bolje - to mi je promenilo život - kaže ona, kako prenosi "Sun".

Krila se da bi se prejedala

Marta je počela da dobija na težini u svojim srednjim dvadesetim nakon što je počela da radi puno radno vreme i jela je samo brzu hranu ili nešto iz restorana. Često bi preskakala doručak, za ručak jela delikatesni sendvič, a za večeru je sledila hrana za poneti.

Dok je radila u hotelu, Marta bi se iskrala na "pauzu u toaletu" da konzumira kobasice sa doručka na bazi švedskog stola.

Noću je jela čokoladu i druge grickalice u svojoj sobi, unoseći između 3.000 i 4.000 kalorija svake večeri. Marta, koja je u to vreme živela sa svojom porodicom, rekla je da je njena porodica uvek bila zabrinuta zbog nje.

- Čokolada mi je bila omiljena i nije me bilo briga šta jedem. Unosila sam puno praznih kalorija putem mlečnih šejkova i kafe sa puno sirupa i krema.

Marta je patila od visokog krvnog pritiska i apneje u snu. Godinama je isprobavala razne dijete, ali je otkrila da joj ništa nije uspelo.

Čak joj je prepisan i "ozempik", lek koji suzbija apetit, ali je bila prinuđena da prestane da ga uzima nakon što je osećala stalnu mučninu.

Skuplja novac za još jednu operaciju

Tokom karantina 2020. godine, Marta je jedva izlazila iz kuće i nastavila da se goji. Kada je hodanje do prodavnica postalo preteško, odlučila je da napravi promenu.

Po povratku iz Estonije sa operacije u Veliku Britaniju, Marta je gledala kako težina brzo pada, ali to je uzrokovalo pojavu kamena u žuči. A onda se desio i čir na želucu, hernija i curenja sadržaja iz creva.

Uprkos ovim komplikacijama nakon operacije, Marta je zadovoljna rezultatima i trenutno štedi za operaciju uklanjanja kože.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena je smršala 83 kg za 18 meseci: Sad pomaže drugima da zauvek izgube višak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje