• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trudnici gotovo fatalnu dijagnozu pomešali sa urinarnom infekcijom: Imala je čak 250 otkucaja srca u minuti

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bolnica se izvinjava zbog greške porodilji i njenoj porodici

  • 0

Tokom trudnoće celo telo doživljava ogromnu transformaciju, zbog čega su redovne kontrole veoma važne kako za buduće mame, tako i za bebe. Ali, na žalost, nekada se dešavaju komplikacije i kada trudnoća sasvim regularno prolazi.

Veronika Drajver bila je u 36. nedelji regularne, druge trudnoće, kada se sve iznenada preokrenulo.

Naime, kada je osetila da se njena beba ne mrda, odmah je posumnjala da nešto nije bilo u redu. Odvedena je na snimanje i testiranje, zbog čega je zadržana dva dana. Rečeno joj je da se vrati kasnije na dodatne provere kretanja bebe, ali se u međuvremenu ispostavilo da je ona ta koja je bila u opasnosti.

Nedelju dana nakon posete bolnici, probudila se u toku noći prekrivena znojem. Odmah je teško disala i imala osećaj kao da joj "stena leži na grudima".

- Rekla sam suprugu da mislim da imam srčani udar. Preznojavala sam se, bilo mi je vruće i vrtelo mi se. Ujutru smo otišli u bolnicu, ali sam već bila veoma bolesna i slaba. Međutim, sve su pregledali oko bebe, uradili su nekoliko testova, ali mi niko nije pregledao srce. Umesto toga, samo su zaključili da delujem dehidrirano i da su skoro sigurni da imam urinarnu infekciju - navodi ona za "DailyMail".

Rečeno joj je da pije dosta vode i da se ne opterećuje, pa da se vrati na kontrolu sledećeg dana. Bila je preumorna da bi se raspravljala oko dijagnoze, pa se vratila kući da odmara. Probala je da isprati savete lekara i da pije dosta tečnosti i odmara, ali su joj se vrtoglavice i malaksalost uporno vraćale.

Sledećeg dana, Veronika nije mogla da hoda pravo, bez da pada ili da se ne onesvesti. Nazvala je majku da je odveze u bolnicu, a u toku vožnje je gubila svest, povraćala i "plivala" u sopstvenom znoju. 

- Nekoliko puta je mama zaustavljala automobil i pokušavala da me dozove. Moja starija ćerka, koja je imala četiri godine tad, bila je preplašena jer nije znala šta se dešavalo samnom. Kada smo stigle u bolnicu, izmerili su mi puls i odmah poslali na potrebne testove - priseća se Veronika.

Iako može sve biti individualno, normalan rad srca je između 60 i 100 otkucaja u minuti. Veronikini rezultati, međutim, pokazali su 250 otkucaja u minutu. 

Dijagnostikovali su joj atrijalnu fibrilaciju (AF), stanje koje izaziva ubrzan rad srca. To je uzrokovano nasumičnim električnim impulsima koji se neispravno "ispaljuju" iz gornjih komora srca, koji prevazilaze normalan srčani ritam. Ovo može da dovede do simptoma kao što su palpitacije i nedostatak daha, a u nekim slučajevima i srčani zastoj i udar.

Iako nije imala istoriju srčanih oboljenja u porodici, lekari tvrde da ovo nije nemoguće da zadesi i mlade i stare osobe.

- Ovo je bio rizik i po mene, a i po moju još nerođenu devojčicu. Zadržana sam nedelju dana na kardiologiji i rečeno mi je da neću moći prirodno da se porodim. Ipak, nisu smeli da mi daju terapiju koja bi mi normalzovala rad srca, zbog mogućeg ugrožavanja bebe. Otkrili su mi i rizike. Rečeno mi je da postoji šansa da umrem od srčanog udara ili da padnem u komu. Ovo je bila moja noćna mora. 

Porodili su me carskim rezom, ali sam imala priliku samo da vidim bebu, pre nego što su je odveli kod mog supruga. Odmah su mi potom dali terapiju, pa su počeli da mi daju informacije o mom stanju i šta mi je sve činiti, a ja sam samo želela da vidim svoju bebu - navodi Veronika.

Oporavila se i puštena je iz bolnice sa novorođenčetom. Ipak, simptomi su se nakon kratkog vremena ponovo pojavili i tada joj je rečeno da će se to uvek i da će s vremena na vreme trpeti iste simptome iznova.

Bolnica se oglasila i još jednom uputila izvinjenje Veroniki i njenoj porodici zbog loše procene lekara da je u pitanju urinarna infekcija. Kako navode, potrudiće se da se takve greške ne ponove, jer to nije nivo nege koji treba i žele da ih predstavlja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slađa Alegro: Zbog trombofilije, morala sam na carski rez

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje