• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Omiljena letnja poslastica može da bude okidač za anksioznost i to zbog ovog sastojka: "Menja hemiju mozga"

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan sastojak menja hemiju vašeg mozga

  • 0
Sladoled od malina Foto: Shutterstock

Ništa ne ulepšava letnji dan kao sladoled, zar ne? Pa, sudeći po nauci - ne. Stručnjak je upozorio da iznenađujući sastojak koji se nalazi u vašim prosečnim slatkišima, dijetalnim pićima, pa čak i pasti za zube, može biti povezan sa anksioznošću i lošim raspoloženjem. Ova komponenta je zapravo veštački zaslađivač, koji se često može pohvaliti "niskim kalorijama".

Sara Džefris, stručnjak za mentalno zdravlje, rekla je da aditivi u hrani koji se koriste za poboljšanje ukusa, boje i veka trajanja doprinose porastu poremećaja mentalnog zdravlja. Česte i nasumične promene raspoloženja, kao što je u jednom minutu preopterećenost i energija, a zatim depresija, mogu značiti da nešto u vašoj ishrani utiče na vaše mentalno zdravlje.

- Određeni aditivi menjaju hemiju mozga.

Istraživanje je pokazalo korelaciju između depresije i aditiva kod više od 18.000 ljudi starosti između 35 i 69 godina. Ovo se posebno odnosi na nehranljive zaslađivače koji se koriste u kafi i dijetalnim pićima.

Istraživači su takođe izvestili da se pokazalo da "aspartam", jedan od najčešće korišćenih veštačkih zaslađivača, povećava ponašanje nalik anksioznosti. Ovaj aditiv se nalazi u nekim sladoledima, pastama za zube, farmaceutskim proizvodima i više od 5.000 prehrambenih proizvoda širom sveta, prenosi "Mirror".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mesečni horoskop za avgust 2024. godine

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje