• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveno kako brak utiče na zdravlje žena i muškaraca: Drastična razlika u životnom veku

N. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači su rekli da bi to moglo biti zbog toga što rad u kući i sa decom nije podjednako podeljen, čime se stavlja veći stres na žene

  • 0
stari bračni par, brak, dug brak, stari supružnici, ljubav, venčanje Foto: Shutterstock

Nova studija razmatrala je vezu između bračnog statusa i smrtnosti i utvrdila da neoženjeni muškarči imaju povećavan rizik od smrti.

 Studija, objavljena u časopisu "JAMA Network Open", otkrila je da je brak povezan sa 15 odsto nižim rizikom od smrti od svih uzroka u poređenju sa onima koji nisu u braku (definisani kao ljudi koji su bili slobodni, razdvojeni, ali još uvek u braku, razvedeni ili udovci).

Oženjeni muškarci su zabeležili najveći pad u stopi smrtnosti, a istraživanje je pokazalo da je manje verovatno da će muškarci koji su "vezani" rizikovati, upadati u nesreće ili konzumirati alkohol i supstance.

„Zaštitni efekat“ braka, gde partner ohrabruje svog supružnika da traži medicinsku pomoć, mogao bi biti faktor koji doprinosi, prema studiji, kao i bolja finansijska situacija i zdraviji način života.

Loše vesti za žene - njihov životni vek je duži ukoliko nisu udate. Istraživači su rekli da bi to moglo biti zbog toga što rad u kući i sa decom nije podjednako podeljen, čime se stavlja veći stres na žene što „može da se suprotstavi zdravstvenim prednostima braka“.

Studija je takođe istakla da je veća verovatnoća da će neudate žene imati posao, više novca i pristup boljem zdravlju, prenosi "TorontoSun".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje