• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žena zadobila bolne opekotine i plikove po celom telu nakon kontakta sa opasnom biljkom: Ima je i u Srbiji

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Gigantski svinjski korov je invazivna i toksična biljna vrsta čije se širenje već godinama sprečava, a najnovije istraživanje američkih naučnika otkrilo je njezin šokantan učinak na ljudski DNK.

  • 1
Gigantski svinjski korov Foto: Shutterstock

Entuzijasta za biljake upozorila je svoje pratioce na Tik Tok društvenoj mreži na veoma invazivnu i otrovnu vrstu biljaka koja može da izazove bolne plikove, pa čak i privremeno slepilo kod onih koji je dodirnu.

U TikTok-u, žena je objasnila da su čak i psi i mačke ugroženi ovim opasnim korovom, i da bi bilo veoma korisno da znate kako možete da ga raspoznate kada ste na otvorenom.

- Džinovski svinjski korov je invazivna vrsta koja izaziva bolne plikove, pa čak i privremeno slepilo kod svakoga ko dođe u kontakt sa njegovim visoko toksičnim sokom – uključujući pse i druge kućne ljubimce - objavila je na svom nalogu @japaneseknotveedtcm: - Poreklom je iz centralne Azije, Viktorijanci su je doneli u Veliku Britaniju u 19. veku, gde od tada raste nadaleko i naširoko. Danas možete da je nađete u blizini vode i na vlažnom, zapuštenom zemljištu. Zato se držite podalje od nje.

@japaneseknotweedtcm what is #gianthogweed #invasiveplants #countryside #britishwildlife #gardeningtiktok ♬ original sound - japaneseknotweedtcm

Njeno upozorenje usledilo je nakon vesti da se jedna 33-godišnjakinja probudila i otkrila da je njeno telo prekriveno užasnim opekotinama i plikovima, nakon što je trčala trku od 100 kilometara kroz selo, prema izveštaju "Mirrora". U početku, Kat Parnel je pretpostavila da ima alergijsku reakciju na nešto, ali njena sestra, medicinar po struci, ubrzo je identifikovala da se radi o toksinima iz svinjskog korova.

Sok ove biljke sadrži supstancu koja se zove furokumarin i kada dodirne kožu, a potom se izloži sunčevoj svetlosti - može izazvati bolne plikove.

- Plikovi se onda mogu pojavljivati mesecima, pa čak i godinama. Ovo je poznato kao fitotoksičnost. Najbolji način da izbegnete povrede je da se upoznate sa biljkom i izbegnete kontakt sa njom na svojoj koži - upozoravaju stručnjaci.

Ali kako uočiti džinovsku svinjsku travu? Iako je ova invazivna vrsta zapravo srodnik šargarepe, ne ličin na nju. Umesto toga, ovaj korov izgleda slično peršunu, zahvaljujući svojim čekinjama i nazubljenim listovima. Takođe može da naraste do neverovatnih pet metara visine, sa listovima dugim i do tri metra u nekim slučajevima i blago ružičastim cvetovima koji se pojavljuju u junu i julu.

Opasna biljka menja ljudski DNK: Širi se i u Srbiji

Prema istraživanju američkih naučni, postoji i "šokantan" učinak ove biljke na ljudsku DNK. Kako se ispostavilo u istraživanju, čije je rezultate objavio portal earth.com, sok koji iz svojih cvetova ispušta ova biljka pun je toksina koji mogu uzrokovati pečenje i bolne plikove ako dođe u dodir sa kožom.

Međutim, tu njegov negativan učinak ne staje.

Sok gigantskog svinjskog korova se, kako su pronašli u novom istraživanju, stapa se sa DNK kože na mestu gde sa nom dođe u dodir, a ukoliko je istovremeno izložena suncu, UV zraci tada pomažu u razgradnji DNK molekula, odnosno čine promene u DNK na osobi koja je došla u dodir sa ovom biljkom.

Gigantski svinjski korov Foto: Shutterstock

Ovi rezultati su još više zabrinjavajući s obzirom na to da je poznato, kako prenosi B92, da se divovski svinjski korov poslednjih godina prilično širi SAD-om, a i da ima ga i u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, ali i u Srbiji, gde se uvek tretira kao korov i suzbija se njeno širenje.

Biljku je lako prepoznati po sićušnim belim cvetovima koji izgledaju kao obrnuti kišobran. Može da naraste i više od dva metra, a svaka biljka ove vrste razvije i hiljadu semenki zbog čega se brzo širi.

Da biste se zaštitili od toksina Gigantskog svinjskog korova potrebno je da nosite zaštitnu odeću, kao i zaštitu za oči. Ako je koža ipak izložena, potrebno je temeljno oprati vodom i skloniti se od sunca. Teško se može istrebiti - iskopavanjem, odsecanjem cvetova, košenjem, preuređenjem zemljišta, ispašom, špricanjem, i tečnim azotom.

Poreklom sa Kavkaza, smatra se da se ova biljka na tlo Evrope stigla još u 19. veku, i to na područje Velike Britanije, a ubrzo je počela da se širi i u ostalim zemljama.

Gigantski svinjski korov inače cveta u kasno proleće, a radi svoje veličine i otpornosti poguban je za mnoge druge biljne vrste.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Otrovni mrav se "ugnezdio" čoveku u uvo: Lekari jedva izvadili insekta iz ušnog kanala

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • angelina

    29. avgust 2024. | 13:16

    Znam ovu biljku, ali u manjoj verziji, imala sam je čak u bašti iza kuće, sad je sve uređeno i popločano behaton bau pločama i nisam se pokajala. Biljke su u žardinjerama, a umesto travnjaka smo postavili bazen.

    Podelite komentar