• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dobila je opekotine trećeg stepena zbog ove biljke: "Plikovi su bili veličine grozda, osip i dalje ne prolazi"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sada upozorava sve da se klone ove biljke, koju smatraju "najopasnijom u Velikoj Britaniji"

  • 1
Gigantski svinjski korov Foto: Shutterstock

Kloi Daglas iz Sanderlenda, probudila se jednog jutra sa crvenim osipom na rukama i vratu, nakon što je prethodne većeri išla na samopotamnjivanje.

Međutim, Kloin osip se nije povukao, već se pretvarao u opekotine trećeg stepena, sa bolnim žuljevima i plikovima "veličine grožđa". Sve je to izazvala biljka, koja se smatra "najopasnijom biljkom u Velikoj Britaniji" - gigantski svinjski korov ili gigantski kravlji peršun. 

Ova 20-godišnjakinja se ne seća da je ikada naišla na ovu biljku, zbog čega je bila ubeđena da je osip reakcija kože na solarijum.  Međutim, crveni osip je prerastao u gadne bolne plikove kako je dan odmicao i ona je otišla da potraži medicinsku pomoć.

Kada je otišla u bolnicu, lekari su kao vrlo moguću opciju naveli i ovu biljku. Sok ove biljke, takoreći "zaustavlja" proces zaštite kože od sunca, zbog čega su opekotine jake, ako osoba ostane izložena sunčevim zracima.

Gigantski svinjski korov Foto: Shutterstock

Ne izaziva trenutni bol, već se posledice pokazuju kasnije, zbo čega njegove "žrtve" mogu nastaviti da gore na suncu ne obazirući se na bilo kakav problem. Štaviše, biljka može da širi svoj sok u brzom periodu.

- Posle posla, otišla sam na pet minuta u solarijum, što pretpostavljam da je bila izloženost koja mi je bila potrebna da se pretvori u opekotine. Te večeri sam bila dobro, ali sam se sutradan probudila i ruke i vrat su mi bili prekriveni crvenim osipom. Nasmejala sam se i pretpostavio da nisam imala sreće i da sam upravo dobila alergijsku reakciju na solarijum. Ali kako je dan odmicao, desna ruka je počela da mi "gori" i na kraju su se pojavili ogromni plikovi, kao veličina grozda - navodi ona, piše "DailyMail".

Lekari u Urgentnom centru potvrdili su da je reč o opekotinama trećeg stepena i probušili su plikove na Kloi. Rane su previli, ali posledice se i dalje vide iako je prošlo tri nedelje.

- Imam ožiljke koji traju tri nedelje i ne pokazuju nikakav napredak. Oporavak je bio izuzetno bolan, ruka me je stalno bolela i morala sam stalno da budem previjena zbog otvorene rane na kojoj su iskočili plikovi. Morala sam da uzmem nekoliko dana odmora samo jer se zaista nisam osećala dobro, pa čak i nakon lečenja. Trebalo mi je više od nedelju i po dana da se vratim u normalu.

Međutim, moje ruke su još uvek u ožiljcima i pretpostavljam da će tako ostati do određenog vremena. Dobro zapamtite kako biljka izgleda da biste bili sigurni da ćete je izbeći po svaku cenu ako je vidite. Perite ruke i nosite kremu za sunčanje gde god da krenete - upozorava Kloi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tea objasnila kako izgleda život sa celijakijom, evo koliko je komplikovana bezglutenska ishrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Marija

    17. jun 2024. | 16:24

    Mene je ova biljka opekla prošle godine na Miroču. Jedva sam ustanovila šta je. Opekotina se ne dobije odmah kad dotakneš biljku već narednog dana kad izađeš ma sunce jer je toksin fotosenzitivan. Fleke su mi ostale mesecima

    Podelite komentar