• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Osećate se izgubljeno u "mentalnoj magli"? Ovo je 5 načina da očistite svoj um

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mnoge stvari se takmiče za našu pažnju tokom dana, zbog čega je raščišćavanje uma - ključno

  • 0
muzika, ton, zvuk, šum, meditacija, melodija, opuštanje Foto:Shutterstock

Lakše je reći nego učiniti. Naša anksioznost raste, a mentalni umor se javlja kada smo opterećeni brigama i zadacima.

Vežbajte svoj fokus i um tako što ćete odrediti prioritete zadataka, zdravo jesti i dovoljno spavati.

U pitanju su veoma jednostavni, ali efikasni načini da ponovo pokrenete svoj um, potrebno je samo da slušate svoje telo i ono će vam reći šta vam je potrebno.

Prvo, ovo su neke od uobičajenih stvari zbog kojih vaš um može da postane zbrkan: previše obaveza ili sastanaka, previše odluka, velikih ili malih,  previše e-poruka i pretplata, previše stavki na vašoj listi obaveza, prepun kalendar, čitanje ili slušanje previše vesti, društvenih medija... Svega - previše.

Žena devojka posao meditacija koncentracija Foto-Ilustracija: Shutterstock

Mnoge stvari se takmiče za našu pažnju tokom dana, a lista se nastavlja i nastavlja. Raščišćavanje uma je, zato, ključno da se trgnete i izvršite svoje zadatke najbolje što možete. A ako tražite ideje o tome kako da počnete, pogledajte ovih pet jednostavnih načina kako da rasčistite svoj um i budete opušteniji

1. Napravite listu obaveza

Zapisivanje onoga što treba da postignete pomoći će vam da ostanete organizovani. Ovo vam omogućava da „ispraznite svoje misli“ na papiru, oslobađajući prostor u umu. Ako zapišete, „zakaži pregled kod veterinara“, ta misao vam više neće padati u glavu svakih nekoliko dana (ili sati).

2. Naučite da kažete ne

Ne možete uvek da kažete "da". Imamo ograničeno vreme i resurse. U stvari, obavezati se na obaveze koje ne možete da ispunite je mnogo gore (za obe strane) nego reći ne. U poslu i životu moramo da postavljamo prioritete i donosimo odluke.

Takođe je u redu da date prioritet sopstvenim potrebama. To je posebno tačno ako se osećate iscrpljeno ili preopterećeno. Reći "ne" će smanjiti vaš stres i ostaviti vam dragoceno vreme za sebe. Ne možete pomoći drugima ako prvo ne vodite računa o sebi.

3. Samo uradite to

Ne odlažite stvari. Odlaganje samo povećava vaš stres i odvlači vas od drugih zadataka. Odloženi zadaci mogu zauzeti prostor u vašoj glavi i dodati osećaj krivice. Ako je zadatak nešto neprijatan, pokušajte da ga podelite na delove ili pravite česte pauze.

Vaša produktivnost će pasti ako vam je um do vrha ispunjen mislima.

Ako radite od kuće, pronađite mirno mesto i zatvorite vrata. Koristite podešavanja svoje e-pošte, telefona i ćaskanja da isključite obaveštenja i obavestite druge da ste zauzeti na neko vreme. Recite svojim kolegama da vam je potreban prostor bez prekida ako radite u kancelariji. Postavljanje granica je savršeno zdravo.

4. Odmorite se

Vaš cirkadijalni ritam, ili unutrašnji sat vašeg tela, pomaže u održavanju mentalne kondicije i vašeg blagostanja. Ponekad rad kada naše telo ne želi - na primer kasno uveče ili prerano ujutru - jednostavno nije opcija.

Možda mislite da ste previše zauzeti i da nemate vremena. Istraživanja sugerišu da ne možete sebi priuštiti da ne odvojite vreme da razbistrite svoj um.

Ali udaljavanje od onoga na čemu trenutno radite pomoći će vam da pronađete prostor za sve vrste odmora koji su vam potrebni tokom dana. Osim toga, poboljšaće vašu pažnju kada joj se vratite. Ako se osećate zaglavljeni, isprobajte strategije poput odlaska u šetnju. Slušajte muziku — može imati iznenađujuće prednosti. Pročitajte poglavlje vaše omiljene knjige, crtajte ili probajte pažljivo disanje. Odremajte!

Fizičke vežbe, svež vazduh i spavanje su fantastični načini da izbacite stvari s uma i poboljšate pamćenje. Pravljenje više pauza pomaže da povećate svoju efikasnost.

Meditacija vam može pomoći da vežbate svesnost i prevaziđete negativna osećanja. Korišćenje aplikacija olakšava vežbanje tehnika. Ako imate problema sa spavanjem, vežbanje meditacije na kraju dana ili vaša noćna rutina će poboljšati vaš kvalitet života.

5. Potražite pomoć

Zatražite pomoć od kolege, svog šefa, prijatelja ili medicinski savet od terapeuta. Budite iskreni prema onome što doživljavate - prema sebi, ali i prema drugima. Ako se osećate preopterećeno ili doživljavate sagorevanje, recite to. Priznavanje i izražavanje kako se osećate olakšaće vaše mentalno naprezanje. Saradnja daje nove perspektive na problem i olakšaće vam opterećenje.

(Ona.rs/Betterup)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Natasja je otkrila meditaciju koja za samo 20 minuta otklanja stres, a zna i kako vi možete da promenite svoj život za 5 dana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje