• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za ovaj molekul kažu da sprečava staranje, koriste ga mnoge zvezde, a doktor objašnjava koliko je bezbedan

E. O.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stručnjak govori o njegovom uticaju

  • 0
Anti ageing, anti ejdžing, starenje Foto: Shutterstock

05Svi želimo da budemo večito mladi i zdravi, ali to je naravno nemoguće. Kada dođemo u određene godine, borimo se svim snagama da kako u duši, tako i "na telu" ostanemo mladi pa pribegavamo raznim načinima kako da usporimo starenje.

U svetu je jedan molekul postao hit, u pitanju je NAD+ i to zbog svojih navodnih mogućnosti usporavanja starenja.

Šta je NAD+?

Pun naziv je nikotinamid adenin dinukleotid i jedno je od najzanimljivijih otkrića poslednjih godina. Ovaj molekul igra važnu ulogu u procesima poput starenja, metabolizma energije i popravljanja DNK, a na internetu kruži verovanje da može da uspori starenje. Prisutan je u svakoj živoj stanici složenih organizama i bez njega bi prestao da postoji ljudski život.

U to veruju i poznate zvezde poput Gvinet Paltrou, koja svakako vodi računa o tome kako se hrani i koliko zdrav život vodi, ali i Hajli Biber i Kortni Kardašijan.

- Prvo da razjasnimo pojmove enzima i koenzima. Enzimisu proteini koji su savijeni u "aktivnu" konfiguraciju koja im omogućava da vežu druge molekule, ubrzavajući određene hemijske reakcije u telu. Često ne mogu sami da izvrše to ubrzanje, pa enzimi traže kofaktore da bi funkcionisali - rekao je Sebastijan Orlić, doktor istorije inženjerske hemije i instruktor fitnesa i dodaje:

- Način na koji NAD+ funkcioniše kao kofaktor enzima zavisi od određenog enzima. Najpre, pomaže da katalizuje "redoks", reakcije prihvatanjem elektorna iz drugih molekula, redukujući se u procesu i formirajući spoj NADH. Redukcija NAD+ u NADH je kritična za niz nezima i puteva povezanih sa metaboličkom regulacijom i energetskom homeostazom, važnim parametrima našeg zdravlja i izgleda za zdravu dugovečnost - rekao je stručnjak.

Kako starenje utiče na nivo NAD+ u telu?

- Veliki njegov deo proizilazi od gena, održavanja funkcije mitohondrija i optimalnog odgovora na stanični stres. Njegov nivo se smanjuje tokom starenja jer ga telo prirodno manje proizvodi. Oštećenje DNK-a strukture povećava se s godinama i povezano je sa napredovanjem nekoliko nepovoljnih zdravstvenih stanja povezanih sa starenjem. Kako dolazi do oštećenja DNK, tako je i veća "potražnja" za NAD+ - rekao je doktor Orlić.

Dotakao se i toga što ga sve više poznatih osoba koristi.

- Uzima se intravenozno, ali se može uzimati i u vidu suplementa. Rađena su istraživanja na životinjama i malo je podataka koji su dobijeni istraživanju na ljudima - rekao je on, dodajući da je najbolje da se zdravo hranimo i da su to temelji za dobar život.

(Ona.rs/Živim.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Trenira u šumi, vozi bicikl 100km dnevno i nikad nije bolestan: Voja (70) zna formulu zdravlja!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje