• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

6 skrivenih znakova upozorenja na rak jajnika koje svaka žena mora da zna bez obzira na godine

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoji nekoliko crvenih zastavica koje mogu da signaliziraju da imate ovu razornu bolest

  • 0
Žena, bol u stomaku Foto: Shutterstock

Postoji šest skrivenih upozorenja na rak jajnika koje svaka žena treba i mora da zna - bez obzira na njene godine.

Ova bolest, nažalost, često se označava kao "tihi ubica", jer se znaci upozorenja obično razvijaju tek kada dostigne uznapredovalu fazu. Štaviše, 44 procenta lekara opšte prakse pogrešno veruje da su simptomi prisutni samo u kasnijim stadijumima bolesti, izveštava "Target Ovarian Cancer".

Osećaj nadutosti i natečenog stomaka su uobičajeni znaci upozorenja raka jajnika. Ali postoji i niz drugih crvenih zastavica koje bi takođe mogle da signaliziraju da možda imate ovu razornu bolest.

- Kancer jajnika često ostaje nedijagnostikovan sve dok ne dostigne kasnu fazu zbog toga što su njegovi simptomi nejasni i često se preklapaju sa uobičajenim/manje ozbiljnim stanjima - rekao je Dr Franki Džeskon Spenser, klinički istraživač iz genitourinarne onkologije.

Nadimanje stomaka

Simptomi raka jajnika mogu uključivati uporno nadimanje - ne nadimanje koje dolazi i prolazi. Otok može biti uzrokovan zarobljenom tečnošću - ascitesom - koja oblaže zid želuca. U uznapredovalim stadijumima, nadimanje može biti toliko jako da stomak oteče i u nekim slučajevima se može pogrešno shvatiti kao izbočina u trudnoći.

rak jajnika, rak, reproduktivni organi Foto: Shutterstock/Tattoboo

Brz osećanje sitosti

Ista tečnost koja izaziva nadimanje može dovesti do bržeg osećaja sitosti, što otežava jelo čak i malih obroka. Stručnjaci kažu da ovo „može da izazove mučninu, neprijatnost ili kao da ste već siti“ ako utiče na gastrointestinalni trakt.

Gubitak apetita

Gubitak apetita može biti uzrokovan tumorom ascitesa, koji može uzrokovati da ne osećate glad. To je zato što tečnost pritiska druge organe u vašem stomaku. Stručnjaci preporučuju vođenje dnevnika simptoma da biste ih sve pratili i primetili razlike da li se vremenom menjaju. Važno je da razgovarate sa svojim lekarom ako osetite ove simptome.

Bol u stomaku

Stalni bol u stomaku je još jedno upozorenje na rak jajnika. Uporni bol je sličan menstrualnim grčevima, što može dovesti do toga da žene pretpostave da su ovi problemi sa stomakom normalni.

Više mokrenja

Potreba za češćem mokrenjem može biti simptom raka jajnika. Kada tumor raste na jajnicima, može da pritisne bešiku, što dovodi do više odlazaka u toalet. Pored toga, ascites u karlici takođe može izazvati unutrašnji nagon za odlazak u toalet. Pritisak takođe može blokirati vaše uretere. Pri tom, potreba za češćim mokrenjem nije široko poznat simptom raka jajnika, jer samo jedna od 100 žena zna za to, prema istraživanju.

Promene u navikama ili simptomima creva

Neke promene u pražnjenju creva ili opstipaciji obično se vezuju za probleme sa stomakom ili trovanjem sa hranom. Međutim, u nekim slučajevima to može biti znak raka jajnika. Ovo može biti zbog tumora koji raste na obližnjim organima, uključujući creva. Preporučuje se ako imate 50 ili više godina i imate simptome koji su usko povezani sa iritabilnim crevima, proverite o čemu se radi.

(Ona.rs / Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve što je potrebno da znate o prevenciji raka dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje