• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uklonila obe dojke, izvadila jajnike i matericu, a sve se dodatno pogoršalo: Glumica i sada bije najteže bitke

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zvezda serije "Dead to Me" je 2021. godine obelodanila da ima dijagnozu multiple skleroze (MS)

  • 0
Kristina Eplgejt Foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Glumicu Kristinu Eplegejt (52) većina je zavolela kao Keli Bandi u seriji "Bračne vode", ali mnogi verovatno nisu ispratili da je ona na vrhuncu karijere saznala da ima rak dojke. Imala je 36 godina i krila je dijagnozu od svih, a zbog toga je odstranila obe dojke.

Rak je otkriven u ranoj fazi pa su šanse za ozdravljenje bile velike. Na vreme je uradila pravu stvar, kako smatra. Upravo zbog toga je neposredno nakon svoje borbe podsticala žene da odlaze na mamografske preglede i pre nego što napune 40.

S obzirom na to da je bila u strahu da će rak napasti i druge organe, preventivno je odstranila jajnike i maternicu.

- Istina, prošlo je puno godina, ali nikad ne zaboravljaš kroz što si prošla. Sve izgleda drugačije i svaki put kad pogledaš svoje telo, setiš se - rekla je svojevremeno.

Glumici je velika podrška u svemu bio njen suprug, basista Marin LeNoble, za kojeg se udala 2013. i ss kojim je dobila ćerku Sejdi (13). Posvetila se porodici nakon teškog perioda, a onda joj je 2020, u jeku pandemije korona virusa, saznala još jednu tragičnu vest.

Prijatelji, Kristina Eplgejt Kristina Eplgejt / Printskrin: Youtube/Funny videos

Borba sa multiplom sklerozom

Kristina Eplgejt je krajem februara 2023. godine prisustvovala možda svojoj poslednjoj glumačkoj dodeli nagrada.

Zvezda serije "Dead to Me" je 2021. godine obelodanila da ima dijagnozu multiple skleroze (MS).

Kristina Eplgejt se tokom snimanja poslednje sezone serije "Dead to Me" već uveliko borila sa ovom bolešću, a kako je i sama rekla, njeni simptomi su sve gori.

- Trenutno ne mogu da zamislim da ustanem u pet ujutro i provedem 12 do 14 sati na setu. Nemam to u sebi u ovom trenutku. To je verovatno moja poslednja dodela nagrada na kojoj se pojavljujem kao glumica, tako da je to velika stvar - rekla je ona o dodeli SAG nagrada za "Los Angeles Times" s početkom 2023. godine.

Multipla skleroza je autoimuna bolest u kojoj je napadnut zaštitni omotač koji pokriva nervna vlakna.

Bolest može izazvati pogoršanje ili trajno oštećenje nerava. Pre ove dodele nagrada, glumica je prisustvovala dodeli nagrada "Critics Choice Awards" u Los Anđelesu 15. januara, nakon čega je dobila pregršt negativnih komentara na račun svog izgleda.

Mnogi su komentarisali njen izgled i pripisivali to "lošoj plastičnoj hirurgiji", umesto bolesti sa kojom živi.

Kristina Eplgejt je ranije rekla da se od trenutka postavljanja dijagnoze ugojila za 18 kilograma.

Glumica je prisustvovala ceremoniji holivudske Staze slavnih u avgustu 2022, pojavivši se sa pomagalom za hodanje.

- Ovo je prvi put da će me neko videti onakvu kakva jesam - rekla je za "New York Times" uoči pojavljivanja.

Tada se pojavila bosa, rekavši da to čini u čast svih onih koji boluju od iste bolestima, a kojima obuća pogoršava simptome i smeta.

- Dijagnostikovana mi je bolest tokom snimanja serije i nisam znala šta mi se dešava. Nisam mogla da hodam, morali su da koriste invalidska kolica da me nateraju da se spremim, poludela sam dok neko nije rekao: "Treba ti magnetna rezonanca". Saznala sam u ponedeljak posle posla da imam MS, bolest koju ću imati do kraja života - rekla je ona.

U to vreme, snimanje je prekinuto na otprilike pet meseci kada je počela da leči ovu tešku bolest koja utiče na centralni nervni sistem.

Lezije na mozgu

Kristina Eplgejt je u epizodi podkasta Daksa Šeparda, govorila o svojoj borbi sa multiplom sklerozom, rekavši voditelju da ima 30 lezija na mozgu koje je uporedila sa herpes ranama.

- Imam rane po mom mozgu. Najveća je iza desnog oka, tako da me desno oko jako boli.

Glumica je još napomenula da ponekad dobija "napade" u mozgu, dodajući: ,"Nisam baš srećna zbog svega u mom mozgu. Ako mislite da samo sedim ovde sa 30 lezija na mom mozgu... Nije zabavno družiti se sa njima".

Prema Klivlendskoj klinici, lezije na mozgu su oblasti oštećenog moždanog tkiva koje "mogu poremetiti način na koji  mozak radi, izazivajući širok spektar simptoma, kao što su slabost, poremećaj jednog ili više čula i konfuzija". Multipla skleroza je jedno od stanja koje može da izazove lezije mozga, napominje klinika.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Pobedili smo nakon 23 mučnih godina borbe": Sunčici stopirana progresija multipla skleroze

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje