• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji je ova superhrana korov ili je gaje za ukras, a stručnjaci tvrde da je najzdravije povrće na svetu

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedino povrće koje je na istraživanju dobilo savršen rezultat 100 od 100

  • 0
Potočarka u saksiji Foto: Shutterstock

Neka se kelj skloni u stranu - na scenu stupa nova superhrana. Kako su stručnjaci za poljoprivredu i ishranu nedavno identifikovali - u pitanju je najzdravije povrće na Zemlji, izabrano prema strogim kriterijuma njihove koncentracije esencijalnih vitamina i minerala.

I nije nijedan od uobičajenih favorita poput spanaća, blitve i cvekle, koji imaju po 80-ak poena. Jer samo jedno povrće je dobilo savršen rezultat 100 od 100 - i to je potočarka. Na istoj listi kineski kupus ima 91,99 poena, blitva 89,27, cvekla 87,08, pa čak i spanać 86,43 poena.

Ovo lisnato zeleno povrće je deo porodice Brassicaceae i raste u slatkoj vodi, poput potoka i bara. Usko je povezan sa kupusom, keljom, rotkvicama i senfom. Njeno naučno ime "Nasturtium officinale" u prevodu znači „nos tvister", a ako ste ikada zagrlizli zrelo lišće potočarke, znali bi i zašto se tako zove.

Potočarka ima oštar, biberast ukus — skoro kao da ste ukrstili rukolu sa renom. Kako su saopštili uzgajivači kvalitetne hrane iz kompanije "B&W" potočarka se jede više od tri milenijuma. Bila je glavni sastojak u drevnim grčkim, persijskim i rimskim civilizacijama. Ulični prodavci prodavali su je kao užinu u Londonu još u viktorijansko doba i nazivali su je „hlebom za siromahe”. Hiljadama godina se konzumira u medicinske svrhe širom Evrope i Azije.

Potočarka Foto: Shutterstock

Ona ima pregršt hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda. Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata. Ostale prednosti uključuju velike količine gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i vitamina K. Sa visokim sadržajem vitamina A i kalijuma, nadmašuje i zelenu salatu. I kao vrhunac, potočarka sadrži više vitamina C nego pomorandža.

Iako se u svetu možda i teže pronalazi, mimo specijalizovanih prodavnica povrća, u nekim drugim regionima se zbog izobilja u vlažnim, umerenim sredinama smatra korovom. U Srbiji je mnogi drže za ukras u baštama.

Potočarku možete dodati u salatu, smuti, sendvič, tortilju, omlet ili picu.

Mladi izdanci imaju blaži i nežniji ukus i šuplje stabljike, što ih čini idealnim za sirovu pripremu, poput dodatka u salatu ili garniš kao peršun ili mirođiju. Zrela potočarka ima mnogo intenzivniji ukus, a stabljike postaju čvršće i vlaknaste, pa ih treba kuvati da bi bile ukusnije. No iako je odlična u bujonima, stručnjaci upozoravaju da je važno da je ne prekuvate, jer što se duže kuva, to više vitamina gubi.

(Ona.rs / Delish)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uz ovaj jednostavan trik brokoli će ponovo biti svež

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje