• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

10 benefita cvekle: Jaki su razlozi zašto bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi, posebno za ovu grupu žena

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moćno povrće koje ima brojne blagodeti

  • 0
cvekla, sok od cvekle foto: pixabay.com

Poželjno je potruditi se da nam organizam ostane zdrav, posebno kada dolaze ovako hladni dani i zima. Potrebno je mnogo više vitamina da unosimo u sebe kako bismo sprečili bolesti i prehlade. Tu na scenu stupaju voća i povrća, i jedno od njih je i cvekla.

Interesantno je da se ona cela može jesti - njeni listovi mogu se konzumirati i sveži iako imaju gorkast ukus, dok je koren "slađi". Najslađa je i najukusnija od juna do oktobra i postoji nekoliko njenih vrsta.

Ovo je 10 razloga zašto bi trebalo da je uvrstite u svoju ishranu.

1. Bogata je antioksidantima

Cvekla je rangirana kao jedno od 10 najjačih antioksidativnih povrća, piše "BBC good food". To znači da pomaže telu da se bori protiv štetnih efekata, posebno oksidacije.

2. Dobar saveznik u borbi protiv raka

Smatra se da je ona betacijanin, u prevodu ima moćni biljni pigment koji cvekli daje onu jarku boju i baš on može da pomogne u borbi protiv raznih oboljenja, kao što je rak, posebno rak mokraćne bešike.

3. Može imati antiinflamatorna svojstva

Neka istraživanja sugerišu da betalaini, porodica prirodnih pigmenata u boji kojoj betacijanin pripada, mogu pomoći u smanjenju simptoma i upale. Ovo uključuje potencijalno ublažavanje nelagodnosti upaljenih zglobova, kao što su kolena.

4. Može sniziti krvni pritisak

Cvekla je prirodno bogata jedinjenjima koja se zovu nitrati, a oni čine cveklu prijatnom za srce. To je zato što nitrati pomažu da se poboljša protok krvi opuštajući krvne sudove, što potencijalno snižava krvni pritisak.

5. Može podići nivo energije

Nakon što je osvajač paraolimpijske zlatne medalje David Veir otkrio da je njegova tajna uspeha sok od cvekle, dosta sportista se okrenulo ovom povrću.

Studije podržavaju Veirove nalaze i sugerišu da kada sportisti dodaju sok od cvekle svom režimu ishrane, to može podržati izdržljivost vežbanja i poboljšati performanse. Kada su mišići u stanju mirovanja posle vežbanja, nitrati u cvekli pomažu da se dovede više kiseonika u mišićne ćelije i podstiče efikasan oporavak.

Cvekla, zimnica Foto:Shutterstock

6. Može poboljšati zdravlje probave

Cvekla je bogata vlaknima koja pomažu u promovisanju zdravog okruženja u crevima. Pored vlakana, sadrži i potrebne supstance koje pomažu u povećanju proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina od strane korisnih bakterija koje žive u crevima.

7. Može zaštititi creva

Cvekla je jedan od najbogatijih biljnih izvora glutamina, aminokiseline neophodne za održavanje sluznice creva. Smatra se da glutamin može igrati ulogu u zaštiti sluznice creva od povreda i stresa.

8. Može da podrži zdravlje mozga

Studije sugerišu da uključivanje cvekle u ishranu, u kombinaciji sa vežbanjem, može poboljšati protok krvi u frontalni režanj mozga - oblast koja je uključena u donošenje odluka i pamćenje. Takođe, sugeriše se da veći unos nitrata dovodi do značajnog poboljšanja motoričkih funkcija.

9. Može biti koristan dodatak ishrani posle menopauze

Posle menopauze povećava se krvni pritisak i rizik od srčanih oboljenja. Čini se da su promene u ishrani, kao što je uključivanje povrća bogatog nitratima, korisna stvar koja pomaže u održavanju fleksibilnosti arterija i zauzvrat kontroliše krvni pritisak.

Pijenje soka od cvekle pre vežbanja takođe može pomoći u poboljšanju mobilnosti i kardio-metaboličkih rezultata u ovoj starosnoj grupi.

10. Može ublažiti simptome Rejnoovog fenomena

Rejnoov fenomen se odnosi na neprijatno stanje gde krv u prstima i stopalima ne teče pravilno.

Simptomi uključuju bol, utrnulost i osećaj ubadanje igle. Inicijalna studija koja je ispitivala efekte soka od cvekle pokazala je poboljšanje protoka krvi do palca i podlaktice, kao i smanjenje krvnog pritiska i upale. Iako ovi nalazi izgledaju obećavajuće, potrebno je više ispitivanja da bi se potvrdili.

Da li je cvekla bezbedna za sve?

Za neke ljude, jedenje cvekle može izazvati bituriju, crvenu ili ružičastu boju u urinu ili stolici, ali jeto bezopasno stanje.

Uključivanje cvekle u ishranu u malim i podeljenim dozama je bezbedno i potencijalno koristan pristup za one koji žele da poboljšaju zdravlje srca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo kako da brzo i lepo iseckate voće i povrće bez mnogo muke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje