• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog kontraceptivne pilule dobila moždani udar sa 17 godina: Morala je iznova da uči da hoda i priča

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Lauren Džin morala je ponovo da nauči da govori i hoda nakon što je njena kontraceptivna pilula izazvala moždani udar kada je imala samo 17 godina

  • 0
Žena bolnica Foto: Shutterstock

Mlada žena doživela je moždani udar sa svega 17 godina zbog komplikacija koje su uzrokovale njene kontraceptivne pilule. Loren Džin je bila na odmoru u Španiji kada se probudila u toku noći da ode u toalet, samo da bi otkrila da joj je cela desna strana tela utrnula. Pokušala je da ustane iz kreveta i pala - što je probudilo njene roditelje koji su pozvali hitnu pomoć.

Devojka u tom trenutku više nije mogla ni da govori niti da se pomera, zbog čega je odvedena hitno u bolnicu na operaciju, tokom koje je otkriveno da je razvila krvni ugrušak koji je doputovao do njenog mozga i izazvao moždani udar.

Prema rečima lekara, Lorenin ugrušak je izazvan njenom kombinovanom kontraceptivnom pilulom. Takođe skeniranje srca je kasnije pokazalo da je tinejdžerka rođena sa rupom u srcu - kroz koju je ugrušak prošao i do njenog mozga.

Zbog moždanog udara Loren više nije mogla da hoda niti da govori, zbog čega je morala da provede mesece na fizikalnoj terapiji kako bi povratila ove funkcije. Takođe je imala operaciju koja je "popravila" njenu rupu u srcu. Danas, dve godine kasnije, ova mlada žena je neprepoznatljiva dok se priprema da istrči Londonski maraton 2025 godine.

Trčanje, hodanje Foto: Shutterstock/Maridav

- Onog dana kada sam imala moždani udar, mojim roditeljima je rečeno da su šanse da preživim bile male - priča sada dvadesetogodišnja Loren koja je u međuvremenu počela da se bavi muzikom: - Kada sam saznala da je to zato što sam dobila krvni ugrušak i srčanu manu, mislila sam da moj život više nikada neće biti isti. Posle operacija morala sam ponovo da naučim da hodam. Bilo je teško, ali niko nije mogao da me zaustavi u tome. Nisam želela da sednem dok ponovo ne mogu da hodam. Tada sam se i prijavila za Londonski maraton. Sada treniram i jača sam nego što sam bila ranije - nikad ne biste znali da sam imala moždani udar pre dve godine.

Loren je uzimala kombinovanu kontraceptivnu pilulu od 13. godine da bi kontrolisala teške menstruacije. Bila je svesna malog rizika od krvnih ugrušaka povezanih sa pilulom - ali nikada nije ni slutila da će to uticati na nju - sve do 12. avgusta 2022. kada se probudila u noći nesposobna da oseti svoju desnu stranu.

- Onesvestila sam se i nisam mogla da postavljam nikakva pitanja. Plašila sam se za svoj život. Odvezli su me u sobu punu ljudi na operaciju a da nisam mogla da pitam šta mi operišu - priseća se sada: - Kada su mi kasnije rekli da sam imala moždani udar, nisam mogla da verujem. Mislila sam da govore o sunčanici.

Nakon nekoliko dana na odeljenju intenzivne nege, nesposobna da hoda, priča, pa čak i da koristi toalet sama, odvedena je na snimanje srca, kada su doktori uočili rupu  - otvoreni foramen ovale - nakon čega je hitno prebačena iz Španije u Veliku Britaniju. Tamo joj je objašnjeno da krvni ugrušak nastao zbog njene kontraceptivne pilule.

Lek, pilula, kontracepcija, žena Foto:Shutterstock

- Rekli su mi da bi se ugrušak koji je nastao u mojoj nozi normalno raspao sam, ali pošto imam ovu rupu u srcu, ugrušak se provukao i ušao u moj mozak, uzrokujući moždani udar - objašnjava ova mlada žena i priseća se kako je započela  kurs fizioterapije da bi povratila pokretljivost i ponovo da prohoda.

U julu 2023. imala je operaciju srca gde je implantiran uređaj za zatvaranje rupe - nakon čega je odlučila da želi da prihvati izazov. Dana 12. avgusta 2024. - dve godine od njenog moždanog udara - dobila je poziv za učešće na Londonskom maratonu 2025., podržavajući Britansku fondaciju za srce. Loren sada ide u teretanu šest dana u nedelji i trči 40 kilometara nedeljno.

- Još uvek treniram desnu stranu da budem jača, ali sam se vratila u normalu. Osim što mi je ostao trzaj prsta, nikada ne biste znali da sam zamalo umrla. Nisam mogla da sviram klavir, gitaru ili pevam, ali sada sam ponovo počela da nastupam - ističe Loren koja sada želi da podigne svest o moždanim udarima kod mladih ljudi: - Imala sam jake glavobolje i peckanje na jednoj strani tela pre moždanog udara – proverite sve simptome. Kada su mi rekli da imam moždani udar, pomislila sam  da greše, jer sam imala samo 17 godina. Jednostavno sam mislila da to ne može meni da se desi,  ali moždani udari mogu uticati na svakoga.

(Ona.rs / Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve što je potrebno da znate o prevenciji raka dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje