• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ishrana koja može da utiče na snižavanje krvnog pritiska: Voće i povrće ključni, a važne i ove namirnice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi dokazi o uspešnosti ovog načina ishrane sežu još u 1997. godinu

  • 0
Hrana sa puno vlakana Foto:Shuttetstock/Tatjana Baibakova

Hipertenzija predstavlja veliki javno-zdravstveni problem u svim zemljama sveta, pa tako i u Srbiji. U Srbiji, na uzorku od 14.422 ispitanika starijih od 15 godina, pokazalo se da njih 33,1% je imalo prehipertenziju, a njih 49,3% hipertenziju. Samo 57,8% ispitanika koje su imale povišen krvni pritisak je uzimalo terapiju za smanjenje krvnog pritiska, a od onih koji su na antihipertenzivnoj terapiji samo njih 35,2% je imalo vrednosti krvnog pritiska unutar normalnih vrednosti.

Većina pacijenata povezuju kontrolu krvnog pritiska prvenstveno sa smanjenjem unosa soli. I dok je smanjenje unosa soli dobar način smanjenja krvnog pritiska, sveobuhvatniji pristup promenama u ishrani može biti još efikasnija.

DASH (Dietary Approaches to Stop Hipertension) način ishrane je veoma efikasna strategija za snižavanje krvnog pritiska i poboljšanje ukupnog kardiovaskularnog zdravlja. O njoj se zna duže od dve decenije, a naglašava uravnotežen unos voća, povrća i celih žitarica, dok ograničava hranu sa visokim sadržajem natrijuma, dodatog šećera i zasićenih masti. Prema najnovnijim saznanjima DASH način ishrane može drastično da smanji visok krvni pritisak, čak i kada osobe konzumiraju veće nivoe natrijuma nego što to preporučuju trenutne smernice.

DASH način ishrane ima nekoliko ključnih komponenata. Prva je da se unosi voće i povrće, čak četiri do pet porcija svakog dana, što znači da se nalaze u svakom obroku i čine najmanje polovinu svakog obroka.

Ostali deo obroka čine cele žitarice, niskomasni mlečni proizvodi, piletina, riba i najmanje četiri do pet porcija koštunjavog voća nedeljno. Studije su pokazale da ovakav način ishrane može bitno smanjiti krvni pritisak.

Prvi dokazi o uspešnosti DASH načina ishrane sežu još u 1997. godinu kada je kliničko ispitivanje, u kome je učestvovalo 459 odraslih osoba sa normalnim ili visokim krvnim pritiskom.

Više o ovome pročitajte na Vitality.rs.

(Ona.rs /Vitality.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjanina ćerka prvi je pedijatrijski pacijent u Srbiji koji prima hormonsku terapiju za rast creva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje