• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekari upozoravaju da se ne ignorišu "sitne crvene tačke" na koži: Može da bude lako prenosiva infekcija

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veoma često se pojavljuje u školama i među mladima

  • 0
Šuga Foto: Shutterstock

Lekari u Velikoj Britaniji upozoravaju ljude da nikako ne ignorišu „sitne crvene tačke“ koje bi mogle da se pojave na njihovim rukama, i ako se to desi da se sklone od drugih i potraži odmah lekarsku pomoć. U pitanju je najnovije zdravstveno upozorenje usled brojnih slučajeva šuge čija je pojava porasla za neverovatnih  100 odsto i ostavlja ljude sa užasnim simptomima, poput groznice, dijareje, bolova u udovima i glavobolje.

Konkretno, u toku je epidemij u severnoj Engleskoj, gde lekari kažu da primećuju porast broja slučajeva.

- Iako nije ozbiljno stanje, šuga može da bude veoma iritantna i da svrbi - kaže profesorka Kamila Hotorn, predsednica Kraljevskog koledža lekara opšte prakse: - Ako se ne leči pravilno, može da se širiti i poveća rizik od komplikacija kod pacijenata, kao što su sekundarne infekcije kože ili da pogorša postojeće stanje kože.

Šuga Foto: Shutterstock

Šta je šuga i koji su simptomi?

Šuga je zarazna bolest uzrokovana grinjama koje se uvlače ispod vaše kože. One prave tunele u slojevima vaše kože, polažući jaja, koja ćete moći da vidite golim okom. Lako se prenosi kod ljudi koji fizički dolaze u kontakt jedni sa drugima, a osip izazvan grinjama može da se proširiti po celom telu.

Verovatno imate šugu ako primetite da imate intenzivne napade svraba, posebno noću. Osip i mrlje su takođe česti.

Jedna studentkinja je rekla za Bi-Bi-Si da je počela da dobijaja "male crvene tačke" oko zglobova i ruku.

Kako možete da se zarazite sa šugom?

Šuga je neverovatno česta u školama i među mladim odraslim osobama, s obzirom na to koliko se mešaju sa drugim ljudima. Takođe možete da se "zakači" ako imate više seksualnih partnera, s obzirom na to koliko ste bliski sa drugima u takvom okruženju.

Šuga Foto: Shutterstock

Deljenje posteljine je takođe lak način da se zarazite, a  isto važi i za odeću.

Ako dobijete šugu, trebalo bi da operete svu svoju posteljinu i odeću u vodi na 60 stepeni Celzijusa. Ako ne može da se pere na tako visokoj temperaturi, zatvorite je u kesu na tri dana da ubijete sve grinje.

Profesorka Hotorn poziva ljude da potraže pomoć ako misle da boluju od šuge.

Postoji "socijalna stigma" koja okružuje ovu zarazu, ali to ne bi trebalo da spreči zaražene da traže pomoć koja im je potrebna.  Neverovatno je neprijatno stanje, ali postoje kreme i losioni kojima možete da ublažite simptome. Pored toga, infekcije mogu da dovedu do goreg stanja ako se ujedi pogoršaju.

- Shvatamo da pacijenti mogu biti uplašeni da traže pomoć s obzirom na društvenu stigmu koja okružuje to stanje, ali je važno da ne ignorišu svoje simptome jer bi to moglo dovesti do pogoršanja i rizika od prenošenja stanja na druge ljude - zaključuje doktorka.

(Ona.rs / Lad Bible)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Devojke su poludele za ovim trendovima, ali oni uopšte nisu dobri: Čuvajte se neproverenih saveta!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje