• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ispostavilo se da je moja jednonedeljna glavobolja tumor na mozgu": Imala samo jedan neobičan znak

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Osoba na koju je moja dijagnoza najviše uticala je moj muž“

  • 0
Kimberley Baggley Foto: justgiving.com

Kimberli Bagli, iz Stafordšira, prvobitno je malo mislila da ima migrenu zbog koje su je poslali kući sa posla. Nije ni znala da je ovo prvi znak da ima potencijalno smrtonosni tumor na mozgu.

Ova 27-godišnjakinja je tek kasnije tog dana postala zabrinuta, a kasnije tog dana počela je da oseća ubode na levoj strani lica i požurila je u hitnu pomoć. Međutim, ona tvrdi da je poslata sa lekovima protiv bolova.

Četiri dodatne posete tokom nedelje u kojima se žalila na istu senzaciju takođe su odbacili, kaže ova učiteljica u osnovnoj školi. Onda su se stvari dramatično okrenule kada se njen muž vratio kući, nakon što je odveo njihovog sina na plivanje. Otkrio je da je onesvešćena u krevetu imala napad.

U bolnici je, skenerom otkriveno da ima astrocitom - agresivni tumor na mozgu koji pogodi oko 4.500 Britanaca svake godine.

Uprkos operaciji i 33 kruga radioterapije, ona je još uvek podvrgnuta hemioterapiji kako bi se uhvatila u koštac sa tumorom trećeg stepena.

Prisećajući se svog zastrašujućeg iskušenja, gospođa Bagli je rekla:

„Nikada ne mislite da će vam se ovako nešto dogoditi, ali kada se dogodi, ceo vaš svet se vrti oko nečega o čemu ne znate ništa – to je zastrašujuće. Vaš život prestaje kada vam se dijagnostikuje tumor na mozgu. „Pred vama je toliko toga nepoznatog i dug proces koji druge delove vašeg života stavlja na čekanje. U tom trenutku, ceo vaš svet se sruši. Moj muž je bio prestravljen jer nije znao šta će se dogoditi."

Tumor na mozgu Foto: Shutterstock

Šta je astrocitom?

Astrocitomi su jedan od najčešćih oblika tumora mozga, čineći oko trećinu svih slučajeva ovog raka u Velikoj Britaniji.

Oni rastu iz specifičnih ćelija, zvanih astrociti, koje štite nerve i vitalne su za obradu informacija.

Stručnjaci još uvek ne znaju šta tačno uzrokuje razvoj astocitoma, iako naučnici sumnjaju da može imati genetsku vezu.

Uobičajeni simptomi uključuju:

  • glavobolje
  • poteškoće u govoru
  • promene u vidu kao što je dvostruko viđenje ili zamućenje
  • napade i zbrkane misli i problemi sa pamćenjem.

Nakon što je doživjela napad kod kuće, gospođa Bagglei je imala još jedan napad dok je bila pod plavim svetlom u Univerzitetskoj bolnici Rojal Stouk. Lekari su tada operisali i uklonili 95 odsto tumora, koji je poslat na analizu kako bi se utvrdilo o kakvoj se vrsti raka radi.

Gospođa Bagli je rekla: „Sećam se da je moj konsultant rekao da to nije najgori, ali da nije najbolji tumor za dobijanje i to me je opustilo.

„Bila sam prilično naivna kada sam prvi put dobila dijagnozu jer sam tako pozitivna osoba i uvek pokušavam da izvučem najbolje iz situacije. Mislio sam da ću imati operaciju i to bi bilo to", kaže.

Mesec dana nakon prve operacije, međutim, infekcija je značila da je morala na još jednu operaciju da bi uklonila deo lobanje. Takođe se od tada borila sa sepsom, što je odložilo početak njenog lečenja raka.

Vozač, vožnja, vrućina zena za volanom, glavobolja, tuga, mucnina Foto: Shutterstock

"Mama, hoćeš li umreti?"

"Osoba na koju je moja dijagnoza najviše uticala je moj muž“, rekla je gospođa Bagli o dodala: "Morao je da nastavi da ide na posao dok je pokušavao da brine o meni i našem sinu. Preuzeo je dve uloge i bio je mama i tata poslednjih godinu dana."

"Mojm malom dečaku je bilo teško u početku, jednog dana je izašao sa 'mama, hoćeš li umreti?', što je bilo teško čuti. Uticalo je na njih i moju širu porodicu da gledaju nekoga koga voliš kako prolazi kroz nešto ovako strašno mora da je i za njih užasno“, rekla je i dodala da je vreme da se stvari promene, za nju i sve ostale koji žive sa tumorom na mozgu. Zato je hitno potrebno istraživanje efikasnijih tretmana.

(Ona.rs  / Dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lajfstajl influenserka Danijela Stanković o dijagnozi raka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje