Jedna stvar u majčinom stomaku utiče na veličinu mozga nerođene bebe: Evo šta kažu naučnici o čemu je reč

 
M. M.
M. M.
 
  • 0

Da li vam je poznato da bakterije u majčinom crevu, odnosno njen mikrobiom, može da utiče na razvoj mozga njene nerođene bebe? Već decenijama znamo da je zdravlje trudne majke važno za zdravu bebu, ali sada se čini da treba obratiti pažnju i na njene crevne bakterije.

Ako je verovati istraživanju sa Univerziteta Kembridž, ključna crevna bakterija Bifidobacterium breve, ima veliki uticaj na razvoj mozga fetusa.

Naučnici su, doduše, koristili miševe za svoja istraživanja, ali zapanjujući rezultati se odnose i na ljudska bića. Uporedili su razvoj fetalnog mozga kod miševa čije majke nisu imale bakterije u crevima sa onima čije su majke dobile Bifidobacterium breve tokom trudnoće, ali nisu imale druge bakterije u crevima. Istraživanje je otkrilo da se transport hranljivih materija do mozga povećao kod fetusa majki koje su dobile bakteriju, a isto tako i njihov rast.

Šta je Bifidobacterium breve?

U pitanju je jedna od "dobrih bakterija", prirodno je imamo u crevima, a dostupna je u probiotičkim pićima i tabletama.

Mikrobiom creva trudnica može da se promeni sa gojaznošću i sa stresom, što često dovodi do abnormalnosti rasta fetusa, što se dešava u deset odsto sluajeva. Ako beba nije pravilno rasla u materici, postoji povećan rizik od stanja kao što je cerebralna paraliza kod novorođenčadi plus anksioznost, depresija, autizam i šizofrenija u kasnijem životu.

Trudnica Foto: Shutterstock

Pitanje koje se nameće je da li uzimanje dodataka Bifidobacterium breve tokom trudnoće može da podrži razvoj zdrave bebe?

- Naša studija sugeriše da bismo obezbeđivanjem "dobrih bakterija" kod majke mogli da poboljšamo rast i razvoj njene bebe dok je trudna - ističe dr Horhe Lopez-Tello, istraživač sa Kembridža i prvi autor izveštaja: - To znači da bi se budući tretmani za ograničenje rasta fetusa potencijalno mogli fokusirati na promenu mikrobioma creva kroz probiotike, umesto da se trudnicama nude farmaceutske tretmane, koji sa sobom nose i rizik od neželjenih efekata.

Profesorka Amanda Sferući-Peri sa Univerziteta Kembridž i viši autor ove studije sugeriše da su istraživači do sada razmišljali o rastu fetusa na pogrešan način. Ona veruje da je dosadašnji fokus bio na poboljšanju protoka krvi do fetusa, dok bi trebalo da se fokusiraju na poboljšanje zdravlja creva majke.

Kako je opšte poznato, zdrav mikrobiom pomaže telu da apsorbuje hranljive materije i štiti od infekcija i bolesti. Štaviše, prethodni rad istog tima otkrio je da lečenje trudnih miševa sa Bifidobacterium breve poboljšava strukturu i funkciju placente, i omogućava bolje snabdevanje glukozom i drugim hranljivim materijama kod beba u razvoju, čime se poboljšava njen rast.

Već decenijama znamo da je zdravlje trudne majke važno za zdravu bebu, ali sada se čini da treba obratiti pažnju i na njene crevne bakterije.

(Ona.rs / Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Dragana Rogulja, srpska naučnica i profesorka na Harvardu, o epohalnom otkriću njenog tima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje