Zbog čega izblendana banana goji mnogo više nego ona koju pojedete na redovan način? Razlog iznenađuje
Voće je važan deo obrasca zdrave ishrane i izvor mnogih vitalnih hranljivih materija, uključujući kalijum, folat (folnu kiselinu) antioksidante i polifenole.
Banane pružaju impresivnu količinu kalijuma, vlakana i triptofana, što znači da mogu da podrže vaše crevo, srce i poboljšaju raspoloženje. Štaviše, banane sadrže ugljene hidrate i prirodne šećere, što ih čini izborom koji daje energiju pre treninga.
Međutim, na društvenim mrežama svedočimo porastu broja fitnes influensera koji ovu namirnicu konzumiraju tako što je pripremaju u blenderu kako bi napravili smuti.
Da li je ovo zdravo?
Stavljanje banane u blender se po mnogo čemu razlikuje od klasičnog načina konzumacije.
Ljudi koji prave paleo tip proteina, mešajući kokosovo mleko i bananu - imaju rizik da dobiju na kilaži. Kad izblendate bananu to je osam bodova, kada je pojedete - nula.
Zašto?
Kada jedemo voće, pljuvačka u našim ustima ga razgrađuje i šećer se vari na potpuno drugačiji način. Kada zaobiđete taj enzim, dobijate na kilaži.
Banane takođe sadrže triptofan, aminokiselinu koju telo pretvara u serotonin. Poznato je da ova hemikalija u mozgu pomaže u opuštanju, poboljšava raspoloženje, smanjuje anksioznost i generalno čini da se osećate srećnije. Međutim, veoma je teško podići nivoe triptofana u krvi samo ishranom, i iako studije na životinjama sugerišu moguću vezu između konzumiranja banane i poboljšanja anksioznosti i depresije, verovatno je to više povezano sa sadržajem antioksidanata u banani.
Banane su pogodno voće za sve, osim za one koji su alergični i ljude koji pate od migrena.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Pitali smo nutricionistu kako otopiti kilograme posle praznika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.