Zbog ovog jela Japanke ne preskaču večeru: Njihov "tajni" sastojak se nalazi u svakom domu u Srbiji

K. M.
K. M.  
  • 0

Formula za večeru, koja sadrži antiinflamatorne karakteristike i ne dodaje kilograme brzinom svetlosti, dolazi, naravno, iz Japana -  zemlje poznate po zdravoj ishrani i dugom veku njegovih stanovnika. Visente Mera, specijalista za anti-age medicinu, više puta je putovao u Japan kako bi proučio životne navike lokalaca. U svojoj knjizi "Mladi u svakoj dobi" (Young at Any Age), osvrće se na jednu od tih navika: Hara hachi bun me, što bi značilo da treba jesti samo do 80% sitosti.

Ichi-jū-san-sai

Ako je navika poput Hara hachi bun me inspiracija za stručnjake za dugovečnost, tradicionalna japanska prehrambena struktura, poznata kao ichi-jū-san-sai, jednako je značajna. U svojoj knjizi "Chōwa", japanska autorka Akemi Tanaka opisuje ovu vrstu obroka kao “kombinaciju supe, tri dodatna jela i male činije pirinča. To je savršena formula i za večeru i za ručak”.

“Glavno jelo obezbeđuje proteine, obično iz ribe. Ostala jela uključuju tofu, šargarepu, rotkve, čičoku ili drugo sezonsko povrće i proizvode od soje, sve uz tsukemono (japanske marinirane povrćke)”, objašnjava Akemi Tanaka. Nutricionisti se slažu sa ovim proporcijama. Na primer, nutricionistkinja Kristina Barus kaže da je ovaj meni “savršen”. “Povrće dominira u ishrani, a turšija omogućava unos kvalitetnih probiotika”.

Foto:Pexels

Supica na početku obroka

Započeti ručak ili večeru supom je odlična ideja. Akemi Tanaka, na primer, objašnjava da zimi Japanci obično unapred pripreme veliku količinu supe od bundeve koja traje nekoliko dana i služi kao dodatak svakom obroku. Miso supe su takođe veoma popularne. Druga, zapadnjačka opcija je supa sa povrćem i piletinom, koja je izvor kolagena. Kako objašnjava psihonutricionista Itziar Digon, započinjanje obroka supom pomaže da se smiri želudac i postigne osećaj sitosti, čime se izbegava prejedanje. “Kad pomislimo na toplu supu, odmah se osetimo bolje. Topli obrok utiče na osećaj radosti”, ističe ona.

Proteini, povrće i malo ugljenih hidrata

Ovaj japanski meni obično sadrži malu činiju pirinča kao izvor ugljenih hidrata, objašnjava Akemi Tanaka. Kada su u pitanju proteini, ona naglašava da oni uvek potiču iz ribe. “Ishrana washoku izbegava sve prerađene sastojke, poput određene vrste mesa ili sireva, i sadrži veoma malo šećera. Prema rečima stručnjaka, upravo ovakav režim ishrane delimično objašnjava dugovečnost Japanaca.

Činija pirinča može se izostaviti uveče

Iako tradicionalna formula uključuje malu količinu pirinča, ako se radi o večernjem obroku i želji za gubitkom težine, bolje je izbaciti ugljene hidrate koji mogu poslužiti kao izvor energije i kasnije se pretvoriti u masti. Alternativa može biti zamena belog pirinča sa malom porcijom smeđeg pirinča, koji je bogat vlaknima.

Tajni sastojak: turšija

Uključivanje turšije (ili mariniranog povrća) u obroke jedan je od ključnih benefita ichi-jū-san-sai pristupa. Sa malo šećera, malo soli i mnogo bifidobakterija, turšija je bogata probioticima, što pomaže održavanju zdravlja crevne flore i poboljšava varenje. “Ovo poboljšava varenje i, samim tim, apsorpciju nutrijenata, što na neki način pomaže da se toksini ne akumuliraju u organizmu,” objašnjava dr Mar Mira. Ukratko: turšija je dobra i za kožu, ali i za ceo organizam!

1698058786 Foto:

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje