
Andrea je zacrtala da će živeti 100 godina, evo kako se hrani da to i postigne: "Živa smo bića, nismo roboti"
Pitanje svih pitanja - kako da se hranimo da bismo bili u formi, osećali se dobro, a opet da je hrana koju jedemo ukusna. Da ne žalimo svoju sudbinu dok jedemo super zdravu supu od povrća ili da čeznutljivo gledamo u šarene kolače koji su obično u svim vrstama ishrane i dijeta zabranjeni.
Odgovor je ponudila Andrea Solomun, zagrebačka bivša balerina i koreografkinja, danas fitness trenerka i nutricionista koja je fokusirana na biomehaniku i performanse tela kako bi ono bilo zdravo. Nedavno je, naime, izdala kuvaricu „Proteini 101“, koja se može pronaći na srpskom i engleskom jeziku u digitalnom izdanju. Jer, iako joj je cilj kroz svoje programe fizičke aktivnosti da motiviše ljude da stvore svoje optimalno telo koje će im služiti na najbolji mogući način, ništa ne ide bez odgovarajuće ishrane.
Usporedimo telo sa zgradom. Kada ga restauriraš, potrebni su ti radnici i materijal. Radnici su trening, a materijal je hrana. Ako radnici piju - ništa se neće izgraditi. Ako su materijali loši, sve će brzo propasti. Potrebno je jedno i drugo - priča Andrea svojim zaraznim entuzijazmom. Razgovaramo u nedelju u 10 ujutro, dok ona sedi u Sidneju. Nije joj problem da odgovori na poruke ni da zakaže sastanak s druge strane sveta. Oni koji je znaju, reći će da je prava lopta energije koja je uvek u pokretu. Upravo je tako nastala njena kuvarica. Andrea je, naime, snimala sve što kuha, ljudima se svidelo i ideja je rođena.
Hranu jedemo očima
Već nekoliko godina radim kao nutricionistički mentor i primetila sam trend da ljudi sve više jedu vani i naručuju preko raznih aplikacija. Ali to je često nezdravo i svakako neodrživo, jer smo prestali jesti pravu hranu. Neki klijenti mi kažu kako nemaju vremena da pripreme hranu kod kuće. Zato sam počela praviti recepte koji su brzi - ja apsolutno ništa ne spremam više od pola sata - a ujedno nutritivno vredni. Počela sam da delim recepte na svom Instagram profilu i to se pretvorilo u arhivu fotografija, koje su bile šarene i lepe - jer ipak jedemo prvo očima - počinje priču Andrea.
Hranu je počela pripremati u sklopu svog „Summer Challenge-a“, gde objavljuje izazove pre leta koji traju mesec dana i gde svi polaznici imaju određene zadatke. Imaju jelovnik sa 30-ak obroka, dobiju video materijale za vežbanje i zatvoren Insta profil za podršku. Glavni cilj tih izazova je na održiv način naučiti ljude da jedu i kreću se kako bi optimalnu težinu zadržali ceo život. Ne samo za skorašnju svadbu sestrične ili da bi uskoro ušli u bikini. Odaziv je bio toliki da je njen sajt pao zbog navale, a onda joj je sinulo - pa zašto ne bi napravila i kuvar!
Svi moji recepti su bez šećera, iako itekako ima slastica. Mame su, na primer, bile oduševljene, jer bi klincima mogle dati zdravi čokoladni mus ili proteinske palačinke začinjene nekim ludim bojama poput plave spiruline i oni bi to pojeli, bili siti i srećni. Kuvarica je napravljena tako da sve što napraviš možeš poneti sa sobom - na primer, proteinski brauni koji je nutritivno bogat, samo ujutro spakuješ za posao. Uvod u kuvaricu je edukativan i objašnjava zašto su proteini bitni, njihovu metaboličku, strukturalnu i nutritivnu važnost. Objašnjavaju se i hormoni i njihov balans u ženskom zdravlju, te kako nam raspoloženje zavisi od hrane - priča nam.
Živa smo bića, nismo roboti
Kako radi sa ljudima koji imaju poremećaj u ishrani, umesto da im ponudi alate za brojanje kalorija, htela je da im ponudi individualni pristup. Završila je nutricionistički program „Precision Nutrition“. To je naučno utemeljen pristup ishrani koji se prilagođava individualnim potrebama, ciljevima i životnom stilu osobe. Umesto univerzalnih dijeta, PN uzima u obzir faktore poput genetike, metabolizma, fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja kako bi optimizovao unos nutrijenata za najbolje rezultate. Koristi se u sportu, fitnesu i zdravstvenim programima, a često ga primenjuju nutricionisti i treneri kako bi pomogli ljudima u postizanju održivih prehrambenih navika. PN pristup naglašava fleksibilnost, edukaciju i dugoročne promene umesto kratkoročnih dijeta.
Na primer, ono što jedeš meriš rukom, a ne nekim vagama. Svaka šaka je drugačija, ne brojiš kalorije i ne trošiš dragoceno vreme da upisuješ u telefon koliko jedeš. Jer ljudi nisu kalorimetar! I nije sve isto za svaku osobu. Iako je tačna kalorijska vrednost na pakovanju proizvoda, ne metabolizuje se sve toliko matematički kako mi računamo. Ako, na primer, proizvod ima visoku količinu vlakana, možda je vrednost drugačija. Možda si uskraćuješ hranu. Živa smo bića, nismo roboti. Zato je moj ultimativni cilj objasniti ljudima kako da uživaju u hrani, imaju zdrav odnos prema njoj, bez restrikcija i dijeta. Hrana je užitak, ima društvenu važnost, nije samo gorivo. Ona nas povezuje, kako sa samima sobom, tako i sa drugim ljudima - priča ova zaljubljenica u zdravlje i život.
Sve fotografije u kuvarici je sama slikala mobitelom, a recepti takođe nemaju specifične brojke o gramima za sve makronutrijente. Postoji informacija koliko proteina treba uneti, ali ne i, na primer, koliko povrća. Specifične količine su navedene samo kada je to nužno, a kako meriti vrednosti odgovarajuće sebi objasnila je u uvodu knjige.
Ako se radi o maslinovom ulju, piše, na primer, žličica, ali ako je u receptu blitva ili tikvica, ne piše koliko, jer je poželjno jesti povrće, nema ograničenja - objašnjava. U kuvarici su i recepti za vegane, a svi imaju celovite namirnice, te samo u nekima postoje proteinski prahovi kako bi ljudi lakše unosili proteine.
Kod nje ne postoji šećer
Svi prvi obroci u danu moraju biti proteinski i tačka! Spavamo noću i za izgradnju tela koriste se aminokiseline iz proteina - to telo radi dok spavaš. Ujutro, kada se probudiš, telu je potrebna pomoć da ih nadomesti. Ako se jedu proteini, smanjuje se glad i potreba za nutritivno siromašnim namirnicama. Ima u kuvarici i „lažnih“ slatkih doručaka. Na primer, grčki jogurt u koji se stavi protein u prahu sa ukusom kikirikija ili malo kikiriki putera i čokoladnih mrvica - čini ti se sladak, ali nije sladak. Ili proteinski brauni - samo ga „pojedeš“ pre posla i to je to. Doručak uopšte ne mora biti jaja i hleb, može to biti i komad piletine. Ili mleveno meso ako ti se to jede - kaže Andrea koja je za kuvaricu radila i peciva i bejlove, kao i umake.
Ako napraviš kod kuće umak, a nije iz prodavnice, to može biti sasvim dobra stvar. Isto tako, nisam uopšte koristila šećer. Nisam sklona da pravim stvari koje podsećaju na stare navike. Ako nešto jedemo u jednoj manjoj količini - dobro je. Ako je u prekomernim količinama, nije. Hrana je energija, a mi smo energija. Ako energija nije u ravnoteži, telo nam šalje signal, u toj meri koliko smo zainteresovani za to šta jedemo.
4 Andreina recepta
Crvena kinoa tortilja
Sastojci:
- 1 šolja kinoe (170-200 g)
- 1 mala cvekla
- Voda
- 1 kafena kašičica soli
- 1 kafena kašičica belog luka u prahu
Priprema:
Kinou isperite i ostavite da se namače najmanje 3 sata (ja je volim staviti u vodu pre spavanja, pa je pripremim tek sledeći dan).
Namočenu kinou ocedite i ponovo isperite.
U blender stavite kinou i vodu u odnosu 1:2 (ili po želji, ako želite gušću ili ređu smesu, prilagodite odnos).
Dodajte prethodno skuvanu i iseckanu cveklu.
Dodajte prstohvat soli, beli luk u prahu i sve dobro izmešajte.
Gotovu smesu izlijte u željenoj količini na prethodno premazan tiganj sa malo ulja. Razmažite smesu kašikom nežno da biste dobili tanju tortilju.
Pecite nekoliko minuta dok se donja strana ne ispeče, okrenite i pecite još oko minut.
Smesu čuvajte na sobnoj temperaturi do 3 dana ili u frižideru do nedelju dana.
Veganski čokoladni mousse
Sastojci:
- 300 g svilenog tofua
- 1 kašika kakao praha
- 2 urme
- 50-80 g tamne čokolade
- 1 kafena kašičica ekstrakta vanile
- Prstohvat soli
Dodaci:
Orašasti plodovi
Grčki ili običan jogurt
Priprema:
Otopite tamnu čokoladu i malo je ohladite.
U blenderu izmiksajte sve sastojke i izlijte ih u posude.
Dekorišite po želji i stavite u frižider na 2 sata da se dodatno stisne.
Losos uz pire od graška, bok choy, šargarepu i pelud
Ssastojci:
- 100-150 g lososa (seitan za vegansku opciju)
- 100-150 g graška
- 1 bok choy
- 1 srednje velika šargarepa
- Prah peluda (ili med)
- 1 kašika maslinovog ulja
- Mediteranski miks začina
- So i začini
Priprema:
Dobro skuvajte grašak u prethodno začinjenoj vodi, treba da bude mekan.
Izgnječite ga do pire teksture.
Bok choy stavite u vrelu vodu na par minuta samo da omekša.
Šargarepu oljuštite i narendajte.
Losos možete grilovati na tiganju ili peći u rerni. U oba slučaja prethodno ga začinite maslinovim uljem, mediteranskim začinima i solju.
Gotovo jelo pospite prahom peluda ili prelijte sa malo meda.
Mlevena junetina u paradajz sosu sa kinoom, bulgurom i šparglama
Sastojci:
- 150-200 g mlevene junetine
- 50-80 g bulgura i kinoe (ili jedno od toga)
- Špargle
- Blitva/kelj/spanać
- Pasirani paradajz sa bosiljkom
- Peršun
- 1/2 kašičice maslinovog ulja
- So
- Prah peluda
Priprema:
Meso začinite sveže iseckanim peršunom, soli i začinima po želji.
Na tiganju sa malo maslinovog ulja i soli ispecite špargle. Neka lagano omekšaju.
U dubljem tiganju stavite malo maslinovog ulja i ispecite meso.
Kinou i bulgur skuvajte u odnosu 1:2 (kvinoja/bulgur: voda) sa malo soli.
U drugom loncu skuvajt zeleno mesnato povrće.
Kada je meso gotovo, dodajte sos i kratko zagrejte.
Servirajte sve zajedno u činiji.
(Ona.rs/Jutarnji)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.