16 namirnica koje bi trebalo da jedete umesto jaja ako želite da unosite više proteina u organizam
Proteini su jako važan faktor za održavanje zdravlja organizma i njihovo redovno unošenje, kao i njihova dovoljna količina, od izuzetne su važnosti za sve, bez obzira o kojoj je starosnoj grupi reč.
Ovo su samo neki od saveta na koji način možete da unosite proteine u organizam, a da nisu jaja, koja su poznata po visokoj koncentraciji proteina u sebi.
1. Sočivo
Ako tražite biljni izvor proteina, sočivo je odlična opcija, piše "Side bark". U stvari, one su jedna od mahunarki sa najviše proteina, jer sa jednom kuvanom šoljom unećete impresivnih 18 grama proteina, zajedno sa velikom dozom dijetetskih vlakana i esencijalnih hranljivih materija poput folne kiseline i gvožđa.
Dobro se uklapaju u supe, salate, pa čak i vegetarijanske hamburgere, a možete da ga začinite kimom i belim lukom.
2. Slanutak
Slanutak, koji možda poznajete kao neku vrstu pasulja, obezbeđuje oko 15 grama proteina po kuvanoj šolji. Ima ukusan orašasti ukus i čvrstu teksturu, pa nije ni čudo što su omiljeni u jelima širom sveta.
Možete ih ispeći sa maslinovim uljem i začinima za hrskavu užinu, ili ih izgnječiti sa tahinijem i limunovim sokom za kremasti umak bogat proteinima.
3. Kinoa
Kinoa nije samo zrno, kao što mnogi misle, već je zapravo klasifikovana kao seme, i slavna je zbog toga što je kompletan protein koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Jedna šolja obezbeđuje oko 8 grama proteina, zajedno sa magnezijumom, vlakanima i gvožđem.
Njen blago orašasti ukus se lepo slaže sa pečenim povrćem, lisnatim zelenilom ili piletinom na žaru. Za doručak, možete zameniti ovsene pahuljice za činiju kinoe kuvane sa bademovim mlekom, prelivenu voćem i orasima.
4. Tofu sir
Tofu sir je omiljen među vegetarijancima i veganima i pošto je napravljen od soje, tofu je moćan protein, koji se može pohvaliti sa oko 10 grama proteina na 100 grama.
Možete ili marinirati i ispeći, pržiti sa povrćem ili izmrviti i dinstati kao zamenu za umućena jaja.
5. Tempeh
Ako nikada ranije niste čuli za tempeh, vreme je da vas upoznamo. Za razliku od rođaka tofua, tempeh se pravi od fermentisanog sojinog zrna, dajući mu čvršću teksturu i suptilno orašasti ukus. Takođe, nudi čak i više proteina od tofua, sa oko 19 grama na 100 grama.
Kada je u pitanju priprema, možete ga ubaciti u pomfrit, u sendviče ili jednostavno izmrviti u takose.
6. Grčki jogurt
Ko ne voli kremastu, bogatu teksturu grčkog jogurta? Biće vam drago da čujete da to nije samo ukusan sastojak, već i izuzetan izvor proteina, sa otprilike 10 grama proteina na 100 grama. Njegova gusta i kremasta konzistencija čini ga raznovrsnim dodatkom slatkim i slanim jelima.
7. Svež, mrvljeni sir
Sveži sir možda nije toliko popularan kao neki drugi sirevi, ali nema sumnje da je jedan od najhranljivijih. Ima 28 grama proteina po šolji, što ga čini jednom od najbogatijih opcija na našoj listi.
8. Seitan
Ako tražite zamenu za meso sa mesnatom teksturom i puno proteina, sejtan je teško pobediti.
Napravljen od pšeničnog glutena, daje neverovatnih 21 gram proteina na 100 grama. Njegov neutralni ukus omogućava mu da apsorbuje marinade i začine, što ga čini odličnim izborom za biljne verzije jela. Iako nije pogodan za one sa osetljivošću na gluten, seitan je fantastična opcija za sve koji žele obilan obrok sa visokim sadržajem proteina.
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Miloš je uzimao i do 500 grama proteina dnevno
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.