Znakovi da jedete mnogo šećera: Naučnici otkrivaju gde se krije i kako utiče na kožu, imunitet i raspoloženje

K. M.
K. M.  
  • 0

Zamisliti život bez šećera može delovati nemoguće – nalazi se u gotovo svemu što jedemo. Ali, koliko je zapravo previše? Američko udruženje za srce preporučuje da žene ne unose više od šest kašičica šećera dnevno, a muškarci najviše devet. To odgovara količini od 25 do 36 grama, odnosno oko 100 do 150 kalorija dnevno. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) postavlja gornju granicu na 50 grama dnevno, ali savetuje da se ne prelazi 25 grama.

Da li vam to zvuči mnogo ili malo? Kada znamo da jedna limenka običnog Coca-Cole sadrži 39 grama šećera, a čak i „zdrave“ opcije poput granola pločice (8 grama) ili grčkog jogurta sa borovnicama (14 grama) kriju skrivene količine šećera – lako je steći jasniju sliku. Većina nas unese barem duplo više šećera nego što je preporučeno.

Skriveni šećer – više nego što mislite

Najveći deo šećera koji unosimo ne dolazi iz slatkiša koje svesno biramo, već iz skrivenih izvora: kolača, sokova, raznih grickalica i procesuirane hrane. Šećer se često krije i iza različitih imena na deklaracijama, pa ga nije uvek lako prepoznati.

Evo nekih čestih naziva pod kojima se šećer može pojaviti:

Saharoza – hemijski naziv za običan beli šećer

Glukoza, glukozni sirup, dekstroza – česti u industrijski prerađenim proizvodima

Fruktoza – voćni šećer, prisutan i u kukuruznom sirupu

Kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze – često korišćen u gaziranim pićima

Maltoza – šećer iz slada, prisutan u pivu i hlebu

Laktoza – mlečni šećer

Invertni šećer – nusproizvod razlaganja saharoze, čest u konditorskim proizvodima

Med – prirodan, ali i dalje šećer

Sirupi od agave, javora ili pirinča – alternativni zaslađivači koji sadrže šećer

Ukratko: sve što se završava na „-oza“, kao i svi sirupi i zaslađivači – gotovo sigurno sadrže šećer.

Znakovi da unosite previše šećera

Koža, lice, akne , problemi sa kožom Foto-ilustracija: Shutterstock

U eri prerađene hrane i agresivnog marketinga teško je prepoznati da nam je unos šećera izmakao kontroli. Dermatološkinja i specijalista nutricionističke medicine, dr Lela Ahlman, navodi sledeće simptome kao moguće znakove prekomernog unosa šećera:

Gojenje i stalna glad

„Šećer je kaloričan, ali glavni problem je što ne zasiti“, kaže dr Ahlman. „Podiže šećer u krvi kratkoročno, ali pošto ne sadrži vlakna, brzo ogladnite i jedete više nego što je potrebno – što vodi ka višku kilograma.“

Akne

„Šećer podiže nivo insulina i hormona IGF-1 (insulin-like growth factor 1), koji stimulišu lojne žlezde. To može dovesti do začepljenja pora i upala – odnosno pojave akni“, objašnjava dr Ahlman.

Napadi gladi i promene raspoloženja

„Nakon što šećer brzo podigne nivo glukoze u krvi, insulin ga naglo obara – često ispod normalnog nivoa. Ovaj fenomen, poznat kao hipoglikemija, izaziva iznenadne napade gladi, a kod nekih i promene raspoloženja i razdražljivost.“

Upale i oslabljen imunitet

„Kada unesemo više jednostavnih šećera nego što tanko crevo može da preradi, oni završavaju u debelom crevu gde hrane loše bakterije“, kaže Ahlman. „Ove bakterije luče endotoksine koji mogu dospeti u krvotok, izazivajući tihe upale koje ubrzavaju starenje i slabe imuni sistem.“

Ubrzano starenje kože

„Visok unos šećera vodi ka stvaranju AGEs molekula (advanced glycation end products) koji oštećuju kolagenska vlakna“, upozorava doktorka. „Kolagen postaje krut i lomljiv, koža gubi elastičnost, a telo sve teže obnavlja oštećenja.“

(Ona.rs/Vogue)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li je manje štetno ako pijemo piće "bez šećera" i zašto je plastika za jednokratnu upotrebu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje