Ovo je ZLATNO pravilo kako da tostirate hleb: Uživajte bez brige u toploj namirnici

B. P.
B. P.  
  • 0

Hleb je jedna od namirnica koja se vrlo rado nađe na našim trpezama, a neretko on bude i u tostiranom obliku. Neki kažu da je to zdrava verzija ove namirnice, a da li je zapravo zdravo jesti tostiran hleb?

Hleb se najčešće tostira jer mnogima više odgovara ako je malo hrskaviji i topao. Uopšteno, hleb koji je prošao dužu fermentaciju je lakši za varenje jer želudac troši manje energije. Stoga bi osobe s osetljivim probavnim sistemom ili tegobama s probavom trebale preferirati tostirani hleb.

Zbog tostiranja dolazi do gubitka vode u hlebu, pa na 100 grama tostirani hleb ima više kalorija.

U svim namirnicama koje sadrže kalorije može se prilikom pečenja i tostiranja stvoriti akrilamid. To se ne odnosi samo za tost već i meso sa roštilja može biti rizično, posebno ako su reš pečeni.

Kod životinja je dokazano da velike količine akrilamida mogu uzrokovati mutacije gena i rak, pa se pretpostavlja da je i kod ljudi moguć sličan učinak.

hleb Foto: Shutterstock

Kako treba tostirati hleb?

Zbog sigurnosti treba tostirati hleb samo do zlatnožute boje. Kriške koje su previše tamne ili crne treba baciti ili barem ukloniti zagorene delove.

Ukupno gledano, tostirani hleb je nešto lakši za probavu, pa zato ako želite lagani doručak, onda ima smisla tostirati hleb. Važno je da se ne tostira predugo.

Ipak, tost hleb sadrži malo hranjivih materija, pa nije najbolji izbor za svakodnevni doručak. Za to je onda bolje da odaberete integralni hleb.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Recept za tost sendvič koji možete nositi i u džepu: Hlebče za džepče

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje