Da li je meso (ne)prijatelj zdravlja? Kako pronaći balans za dug i zdrav život i jesti ga bez griže savesti

B. P.
B. P.  
  • 0

U eri veganske ishrane, 'detoks' trendova i sve veće ekološke svesti, meso je često u centru rasprave da li je i koliko zdravo. Da li je meso neprijatelj zdravlja ili nezamenljiv izvor hranljivih materija? Istina, kao i uvek, leži negde između. Uravnotežen pristup je ključ za razumevanje uloge koju meso treba da ima u zdravoj ishrani.

Prednosti konzumiranja mesa

Potpun protein

Meso sadrži sve esencijalne amino kiseline koje su telu potrebne za izgradnju mišića, hormona i ćelija.

'Mesno' gvožđe

Za razliku od biljnog gvožđa, gvožđe iz mesa telo lakše apsorbuje i važno je za energiju i funkciju mozga.

B vitamini (posebno B12)

Ovi pomenuti vitamini su neophodni za nervni sistem i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Cink

Cink pomaže imunitetu i zarastanju rana, a bitan je za funkcionisanje čitavog organizma.

piletina, pržena piletina, ručak, meso Foto: Shutterstock

Rizici prekomerne konzumacije mesa

  • Povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, naročito zbog prerađenog crvenog mesa (salame, slanina, kobasice)
  • Negativan uticaj na životnu sredinu - mesna industrija značajno doprinosi zagađenju i globalnom zagrevanju
  • Povećana hronična upala ukoliko se konzumira u velikim količinama i bez dovoljnog unosa vlakana iz biljnih izvora

Crveno meso, piletina ili biljne alternative?

Crveno meso (govedina, jagnjetina) treba konzumirati umereno, u sirovom ili zdravo pripremljenom obliku (izbegavati grilovanje i zagorevanje).

Piletina i belo meso s druge strane sadrže manje zasićenih masti i izazivaju manji oksidativni stres u telu. Važno je voditi računa o načinu pripreme pa je tako najbolje izbegavati prženje u dubokom ulju.

Kada je reč o biljnim alternativama (tofu, mahunarke), one nemaju holesterol, bogate su vlaknima i ekološki održivije. Ne sadrže uvek sve amino kiseline, pa zahtevaju pametno kombinovanje namirnica.

Crveno meso cena Foto: Shutterstock

Kako mudro konzumirati meso?

Birajte organsko ili etički uzgojeno meso iz proverenih izvora. Koristite nemasne delove i pripremajte ih zdravim metodama poput kuvanja, pečenja ili kuvanja na pari.

Napravite balansiran tanjir: polovina tanjira neka budu povrće i integralne žitarice. Jedite meso dva do tri puta nedeljno, ne svakog dana i isprobajte biljne alternative tokom ostalih dana.

Koji je zaključak?

Nema potrebe demonizovati meso, ali ni preterivati s njim. Nije stvar u izboru između mesojedstva i vegetarijanstva već u svesnom odnosu prema ishrani. Slušajte svoje telo, poštujte prirodu i birajte mudro.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako odabrati meso za roštilj

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje