Bivši mesar otkrio šta sve ima u MESNIM PRERAĐEVINAMA: 4 trika kako da prepoznate da li je komad mesa prirodan

B. P.
B. P.  
  • 0

Mesne prerađevine su često na našim trpezama, ali da li znate šta se sve u njima nalazi? Na prvi pogled deluje sve primamljivo i ukusno, ali istina je drugačija i to se ne odnosi samo na kobasice već i na druge prerađene proizvode. Jedan bivši mesar je otkrio od čega se zaista sastoje kobasice i sa čime se pune.

Franz Vol, bivši inspektor za sigurnost hrane i mesar, objašnjava zašto su kobasice u marketima tako jeftine i razotkriva trikove mesne industrije. Prema rečima Vola, iza toga stoje četiri glavna trika industrije:

1. Razređivanje vodom

Kako bi se smanjili troškovi, mnogi proizvođači u mesne prerađevine dodaju velike količine vode. Prema Volu, čak do 57 % vode nalazi se u jednom jeftinom pakovanje kobasica u marketima.

Kako prepoznati vodu u kobasici?

Čim otvorite pakovanje, primetićete kondenzaciju unutra, a sama kobasica je vlažna i sjaji se zbog sloja vode.

Vol pokazuje i jednostavan kućni test: Izvadite kobasicu iz ambalaže, izmerite je, pa je tri dana sušite u frižider, zamotanu u papiru za meso. Posle toga ponovo izmerite - razlika u težini pokazuje koliko je vode isparilo.

2. Mešano meso

- Da bi se uopšte mogla ubaciti tolika količina vode, šunka se mora intenzivno obrađivati mašinom. Ako pogledate šnitu šunke prema svetlu, videćete da je meso slepljeno i nije iz jednog komada, što bi prema pravilima moralo biti naznačeno na ambalaži - kaže Vol.

3. Masna laž

Još jedan znak: Nedostatak masnog ruba. Kod industrijski obrađenog mesa, mast se tokom obrade u mašinama jednostavno "razbije".

- Kupcima su onda rekli da je 'mršavo meso zdravije' i da je mast loša - kaže Vol.

4. Nedostatak rupice od kostiju

Prava kuvana šunka dolazi od buta ili plećke - komada mesa gde bi trebalo ostati rupa od kostiju. Ako je nema, to je još jedan znak da se ne radi o prirodnom komadu mesa, već o visoko obrađenom proizvodu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znate li kako nastaju "oni pravi" ćevapi?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle