Najzdraviji doručak: Ove tri verzije preporučuje endokrinolog, a razlog je vrlo ubedljiv

K. M.
K. M.  
  • 0

Za mnoge ljude dan ne počinje bez tanjira tople kaše. Međutim, u moru različitih opcija – od ovsenih pahuljica do ekspandiranih žitarica – nije lako odlučiti koja je zaista najbolja.

Prema rečima ruske endokrinološkinje dr Natalije Lazurenko, tri žitarice se izdvajaju kao najkorisnije: heljda, divlji pirinač i biserni ječam.

„Ove žitarice su bogate vlaknima, vitaminima i mikroelementima koji našem telu daju ono što mu je potrebno, a istovremeno podstiču varenje i trošenje energije“, objašnjava doktorka Lazurenko.

Zašto su baš ove kaše najbolje?

431914957 Foto:Shutterstock

Heljda, divlji pirinač i biserni ječam obiluju vitaminima B grupe, koji imaju ključnu ulogu u funkcionisanju metabolizma, održavanju nivoa „dobrog“ holesterola i stabilnosti organizma. Pomažu i u borbi protiv stresa, virusa i čak u prenosu impulsa unutar centralnog nervnog sistema.

Još jedan veliki plus je visok sadržaj vlakana, koji pozitivno utiče na crevnu mikrobiotu. Zbog toga se ove kaše preporučuju svima koji žele da poboljšaju varenje i održe balansiran nivo šećera i insulina u krvi.

Kada ih jesti i kako ih pripremiti?

Idealno vreme za konzumaciju ovih kaša je – ujutru.

„To je doručak koji zaista drži sitost i daje dugotrajnu energiju. Ako želite da maksimalno iskoristite benefite ovih žitarica, dodajte malo biljnog ulja, povrće ili pečurke bez skroba“, savetuje doktorka.

Drugim rečima – jednostavno, zdravo i ukusno. A vaše telo će vam biti zahvalno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ponos Srbije! Polja crvenog zlata snimljena dronom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje