
Nutricionisti MED uvek preporučuju: 7 razloga zašto bi trebalo da ga jedete svaki dan - broj 4 je iznenađenje
Med je bogat hranljivim materijama i antioksidansima, ima antibakterijska svojstva i može igrati ulogu u regulisanju dijabetesa kao deo uravnotežene ishrane. Med je proizvod koji pčele prave od nektara biljaka i često se koristi kao sastojak u mnogim jelima.
Osim što je ukusan i prirodan zaslađivač, med ima i brojne potencijalne zdravstvene prednosti, pa zauzima važno mesto u narodnoj medicini i alternativnim terapijama.
1. Sadrži raznovrsne nutrijente
Jedna kašika (oko 20 grama) meda sadrži oko 61 kalorije i oko 17 grama ugljenih-hidrata.
Med je gotovo čista prirodna šećerna supstanca, bez masti i sa vrlo malim količinama proteina i vlakana. Iako sadrži tragove nekih vitamina i minerala, količine koje se obično konzumiraju nisu dovoljne da med postane značajan izvor mikronutrijenata u ishrani.
Međutim, ono što je vredno pomena jeste da med obiluje biljnim jedinjenjima sa korisnim efektima na zdravlje, poznatim kao polifenoli.
2. Bogat antioksidansima
Minimalno prerađen med sadrži brojne korisne biljne supstance i antioksidanse kao što su flavonoidi i fenolne kiseline. Tamnije vrste meda sadrže više antioksidanasa nego svetlije.
Antioksidansi pomažu u neutralisanju reaktivnih kiseoničnih vrsta (ROS) koje se nakupljaju u ćelijama i mogu izazvati oštećenja povezana sa starenjem, dijabetesom tipa 2 i srčanim bolestima.
Mnogi zdravstveni benefiti meda pripisuju se upravo njegovom antioksidativnom sastavu.
3. Bolja opcija za šećer od običnog šećera
Kada je reč o kontroli nivoa šećera u krvi, med može biti blago povoljniji od običnog belog šećera. Iako med podiže nivo šećera u krvi kao i drugi zaslađivači, antioksidansi u medu mogu doprineti zaštiti od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.
Istraživanja su pokazala da med može povećati nivo adiponektina, hormona koji smanjuje upale i pomaže regulaciju šećera u krvi. Takođe, postoje dokazi da dnevna konzumacija meda može poboljšati vrednosti šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2.
Ipak, važno je napomenuti da se med treba konzumirati umereno, jer je i dalje izvor šećera.

4. Može poboljšati zdravlje srca
Med može pomoći u prevenciji srčanih bolesti. Prema jednom pregledu studija, med može doprineti snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju nivoa masnoća u krvi, regulaciji srčanog ritma i sprečavanju odumiranja zdravih ćelija - svi ovi faktori mogu poboljšati funkciju i zdravlje srca.
Jedna opservaciona studija koja je obuhvatila više od 4.500 ljudi starijih od 40 godina povezala je umereni unos meda sa manjim rizikom od visokog krvnog pritiska kod žena. Studija na glodarima takođe je pokazala da med pomaže u zaštiti srca od oksidativnog stresa.
Pored toga, sirovi med obično sadrži propolis - smolastu supstancu koju pčele prave od drveća koje luči smolu i sličnih biljaka. Propolis može poboljšati nivo holesterola i triglicerida. Ipak, još uvek ne postoji dugoročna studija na ljudima o povezanosti meda i zdravlja srca, pa su potrebna dodatna istraživanja kako bi se bolje razumeo njegov uticaj.
5. Podstiče zarastanje opekotina i rana
Korišćenje meda za lečenje rana i opekotina ima dugu istoriju, a ta praksa je i dalje rasprostranjena.
Pregled 26 studija o medu i nezi rana pokazao je da je najefikasniji u lečenju plitkih opekotina i rana koje su se inficirale nakon operacije. Ipak, kod ozbiljnih opekotina kućni lekovi nisu adekvatna zamena za hitnu medicinsku pomoć - u tim slučajevima treba se odmah obratiti lekaru.
Naučnici pretpostavljaju da se lekovita svojstva meda temelje na njegovom antibakterijskom i protivupalnom delovanju.
6. Može pomoći u suzbijanju kašlja kod dece
Kašalj je čest problem kod dece sa infekcijama gornjih disajnih puteva, koje mogu negativno uticati na san i kvalitet života dece i roditelja.Jedan pregled više studija o medu i kašlju kod dece pokazao je da je med efikasniji od difenhidramina (antihistaminik) u ublažavanju simptoma kašlja. Takođe može pomoći u skraćenju trajanja kašlja.
Drugi pregled je pokazao da med može poboljšati kvalitet sna kod dece sa kašljem, ali i kod njihovih roditelja. Za razliku od pojedinih sirupa protiv kašlja, med nema nuspojava.
Međutim, nikada ne treba davati med deci mlađoj od jedne godine, zbog rizika od botulizma.
7. Lako se uključuje u ishranu
Med je vrlo jednostavan za uključivanje u svakodnevnu ishranu. Ako želite mali antioksidativni podsticaj, možete ga koristiti na isti način kao i šećer - odličan je za zaslađivanje jogurta, kafe ili čaja. Takođe se koristi u kuvanju i pečenju.
Ipak, treba imati na umu da je med vrsta šećera, te njegovo konzumiranje podiže nivo šećera u krvi. Prekomerno ili dugotrajno konzumiranje većih količina može doprineti gojenju i povećati rizik od bolesti kao što su dijabetes tipa 2 ili srčane bolesti.
(Ona.rs/Health line)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: "Lidl" ove sezone otkupio oko 5.000 tona lubenice iz Srbije
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.