Ovaj sir svi volimo, ali nam tiho razara srce: Kardiolog upozorava da izaziva kolaps u krvi i srčani udar

 
  • 0

Izgleda kao desert, ali deluje kao detonator - sir koji razara srce krije se u svakodnevnim obrocima. Samo jedna porcija može da digne pritisak, začepi arterije i pokrene lanac koji vodi do šloga.

Ne mora da bude slan da bi ti razorio srce. Naprotiv - često dolazi u obliku slatkog rituala koji obožavaš i jedeš češće nego što misliš.

Zvuči kao preterivanje, ali nije. Kardiolozi upozoravaju da maskarpone sir, koji se koristi u desertima poput tiramisua, može da bude opasniji od slanine. Samo jedna porcija sadrži 29 grama zasićenih masti - više nego što bi trebalo da uneseš tokom celog dana ako ti je stalo do zdravlja srca.

Šta zapravo znači "sir koji razara srce"?

Infarkt, srčani udar, muškarac bolestan Foto: Pixabay

To nije samo metafora. Zasićene masti i natrijum iz ovakvih sireva direktno utiču na povećanje krvnog pritiska, začepljenje arterija i rast rizika od šloga i srčanog udara.

- Redovno konzumiranje ovakvih sireva može da izazove kolaps krvnih sudova, naročito kod osoba koje već imaju hipertenziju, upozorava dr Tarikaš Sajed.

Gde se sve krije ovaj sir

Tiramisu, kolač Foto:Shutterstock

U tiramisuu, kremastim namazima, pa čak i u "fit" receptima koji maskarpone koriste kao zdraviju zamenu za pavlaku. Zvuči lagano, ali nutritivno - bomba.

Mnogi ga jedu nesvesno, misleći da je "italijanski sir iz restorana" bezopasan. A u stvarnosti, jedna kutija maskarponea sadrži toliko masnoće da bi mogla da ti poremeti pritisak posle samo jednog deserta.

Kako da izbegnete sir koji razara srce

avokado Foto: Shutterstock

Ne morate da se odreknete ukusa, samo pronađite pametnu i zdravu zamenu.

Umesto maskarponea koristite grčki jogurt ili rikotu. U desertima probajte avokado krem ili kokosov jogurt. Za slane obroke birajte neslani sveži sir ili mocarelu sa smanjenim procentom masti.

Šok koji dolazi posle deserta

Tiramisu se često služi kao bezazleni završetak obroka, ali posledice mogu biti sve samo ne slatke. Osobe sa povišenim pritiskom prijavljuju glavobolje, vrtoglavice i nagle skokove pritiska nakon konzumacije maskarponea u većim količinama.

U mnogim slučajevima, uzrok se ne prepozna odmah, jer niko ne sumnja u desert. Tek kasnije, kad se pogleda nutritivna tabela, postaje jasno da je maskarpone zapravo tihi saboter - kremast, sladak i prepun zasićenih masti.

Ako vam je stalo do srca, birajte pametno. Uživajte u ukusu, ali ne dozvolite da ti desert pokvari dan - ili život.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Podcast u pidžamama: Marta Lović o tome zašto se udala posle dva meseca, najvećem bolu i izdajama

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje