Radimo OVO često, a ne znamo koliko šteti crevima: Rutina koja direktno obara imunitet
Detoks organizma preko ispijanja prirodnih sokova mnogima je način da ubrzaju organizam ali i da ga očiste od toksina. Pijenje sokova tri dana je kratkotrajna dijeta koja se sastoji isključivo od povrćnih ili voćnih sokova, sa ciljem detoksikacije tela, poboljšanja varenja i gubitka težine.
Iako su postali izuzetno popularni, nova studija pokazuje da čak i trodnevno čišćenje može negativno uticati na crevne i oralne bakterije, što potencijalno može dovesti do dugoročnih zdravstvenih posledica.
- Većina ljudi misli da je ceđenje i pijenje sokova zdravo čišćenje, ali ova studija donosi realnu procenu - rekla je autorka studije, dr Melinda Ring.
Šta kaže studija?
Za studiju, jedna grupa zdravih odraslih osoba je pila samo sok, druga je konzumirala sok uz celovitu hranu, a treća grupa je jela isključivo celovite biljne namirnice.
Istraživači su analizirali promene bakterija putem uzoraka pljuvačke, briseva obraza i stolice pre, tokom i posle eksperimenta.
Grupa koja je konzumirala samo sok imala je najozbiljniji porast bakterija povezanih sa upalom i propustljivošću creva, dok je grupa koja je pila sok uz hranu imala manje ozbiljne bakterijske promene.
Grupa koja je jela samo celovitu hranu pokazala je više korisnih mikrobioloških promena, što je navelo istraživače da sugerišu da ceđenje sokova bez vlakana može poremetiti crevni mikrobiom - skup bakterija, virusa i gljivica u digestivnom sistemu.
- Konzumiranje velike količine soka sa malo vlakana može dovesti do neravnoteže mikrobioma koja može imati negativne posledice, poput upale i smanjene crevne funkcije - objasnila je dr Ring.
Dr Ring izveštava da ceđenje sokova uklanja veliki deo vlakana iz celog voća i povrća. Vlakna se smatraju hranom za zdrave crevne bakterije, a takođe olakšavaju glatko i redovno pražnjenje creva, pomažu u kontroli šećera u krvi, snižavaju holesterol i smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Smanjen unos vlakana može uticati na metabolizam, imunitet pa čak i mentalno zdravlje, kaže dr Ring.
Vlakna drže pod kontrolom bakterije koje vole šećer, dok prevelika količina šećera u soku hrani štetne bakterije. U ustima ispitanika koji su držali dijetu sokovima, dr Ring i njen tim primetili su smanjenje korisnih bakterija iz roda Firmicutes i povećanje bakterija Proteobacteria povezanih sa upalom.
- Ovo pokazuje koliko brzo prehrambeni izbori mogu uticati na populacije bakterija povezane sa zdravljem. Oralni mikrobiom se čini kao brz indikator uticaja ishrane - rekla je dr Ring.
Nalazi su i javno objavljeni
Nalazi su nedavno objavljeni u časopisu Nutrients, potvrđujući druge studije koje sugerišu da post na sokovima remeti crevni mikrobiom.
Autori studije pozivaju na dodatna istraživanja o uticaju sokova na zdravlje, posebno kod dece, koja ih često piju kao zamenu za voće. U međuvremenu, istraživači se nadaju da je vaš unos vlakana na odgovarajućem nivou.
- Ako volite ceđenje sokova, razmislite o blendiranju voća i povrća kako biste sačuvali vlakna, ili kombinujte sokove sa celovitom hranom da biste uravnotežili uticaj na vaš mikrobiom - savetuje dr Ring.
(Ona.rs/NY Post)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Da li ste imali burnu subotnju noć? Ako jeste, ovaj napitak će vas podići na noge posle prvog gutljaja
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.