Zovu je "čudesna biljka": Smatraju da može da uspori starenje, poboljšava probavu i eliksir je za imunitet

B. P.
B. P.  
  • 0

Poznata je u kulinarstvu i kozmetičkoj industriji, a zahvaljujući brojnim zdravstvenim blagodetima, može biti odličan dodatak ishrani. Listovi ove biljke, kao i plodovi, cvetovi, semenke, kora i koren mogu se koristiti u obliku čaja ili ekstrakta, ali i kao prah, ulje ili tablete.

Moringa ne bi trebalo da se posmatra samo kao dodatak ishrani - ona može postati deo uobičajene, svakodnevne ishrane. Sa nutritivnog stanovišta, bogata je aminokiselinama, vitaminima i mineralnim solima, zbog čega se ova biljka smatra eliksirom za ceo organizam.

Moringa je prava superhrana, prepuna hranljivih materija i zdravstvenih koristi. Listovi moringe sadrže obilje vitamina B, esencijalnih aminokiselina, vitamina A i C, kao i kalcijuma, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Mogu se koristiti kuvani, iseckani ili samleveni u prah koji se koristi za čajeve i biljne infuzije.

Šta je moringa?

Moringa je lekovita biljka poreklom iz Indije, gde se u tradicionalnoj medicini koristi već vekovima za prevenciju i lečenje brojnih bolesti. Moringa oleifera, poznata i kao "drvo čuda", snažna je i otporna biljka koja može preživeti u nepovoljnim uslovima, na siromašnom tlu, pa čak i u sušnim područjima, a može dostići visinu i do 10 metara.

Nesazrele mahune obiluju vlaknima, magnezijumom, kalijumom i manganom. Semenke i ulje moringe mogu se konzumirati kuvani ili prženi, a ulje sadrži oleinsku kiselinu, vitamine i mineralne soli. Koren je takođe jestiv i može se koristiti kao začin, ali u vrlo malim količinama i uz poseban oprez. Naime, sadrži alkaloid koji utiče na prenos nervnih impulsa i može imati abortivno dejstvo, pa ga treba koristiti isključivo pod nadzorom stručnog lica.

Dodaci ishrani na bazi moringe najčešće sadrže prah od osušenih listova biljke, ali postoje i ekstrakti dobijeni iz semenki. U svakom slučaju, blagotvorni efekti moringe, bez obzira na oblik upotrebe, brojni su - ova čudesna biljka ima protivupalno i antimikrobno dejstvo, a bogata je flavonoidima i polifenolima koji dodatno pojačavaju njeno snažno antioksidativno delovanje.

1. Anti-age efekat

Visok sadržaj proteina, vitamina i minerala čini moringu dragocenim izvorom vitamina A i C, kalcijuma i gvožđa, kao i esencijalnih aminokiselina i antioksidanata koji štite ćelije od slobodnih radikala.

2. Za bolju probavu

Redovna konzumacija moringe može poboljšati rad creva i sprečiti zatvor. Zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, ova biljka jača crevnu floru i podržava lakšu i efikasniju probavu.

3. Snižava nivo šećera u krvi

Moringa ima hipoglikemijski efekat, što znači da pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi, pa je odličan dodatak ishrani za osobe koje moraju da kontrolišu glikemiju. Takođe je vredan saveznik u prevenciji dijabetesa, a u nekim slučajevima i u regulisanju telesne težine.

foto Pixabay foto Pixabay

4. Jača imunitet

Mikronutrienti i antioksidanti u moringi mogu zaštititi telo od infekcija i bolesti. Neka istraživanja pokazala su da ova biljka može ojačati imunitet i povećati proizvodnju belih krvnih zrnaca.

5. Snižava krvni pritisak

Moringa doprinosi snižavanju krvnog pritiska i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, zbog čega je odličan saveznik u očuvanju zdravlja srca.

(Ona.rs/tocka.mk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Broj zaraženih beba raste: U kovid odeljenju za novorođenčad 50 obolelih, imunitet dece sve veći mit

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje