Narodni travari tvrde: Ovaj čaj nekima ogadi cigarete već posle nekoliko dana

M. M.
M. M.  
  • 0

Prestanak pušenja za mnoge je jedna od najtežih odluka koje donose. Ne zbog nedostatka svesti o štetnosti, već zbog navike, rituala i osećaja koji se godinama vezuju za prvu jutarnju cigaretu ili onu posle obroka. Upravo zato, ljudi često posežu za raznim alternativnim metodama - od flastera i saveta stručnjaka, do narodnih recepata koji se prenose generacijama.

Jedan od takvih recepata ponovo je privukao pažnju javnosti jer se, prema iskustvima pojedinaca i narodnih travara, vezuje za biljku čiji ukus i dejstvo mogu da promene odnos prema cigaretama.

Biljka koja se vekovima koristi u narodnoj medicini

Reč je o biljci poznatoj kao iđirot (Acorus calamus), gorkoj i aromatičnoj biljci koja raste u močvarnim područjima i uz obale reka širom Srbije. Prepoznatljiva je po cvasti koja podseća na klip kukuruza i po intenzivnom mirisu, a u narodnoj medicini koristi se isključivo njen koren.

Iđirot se tradicionalno dovodi u vezu sa varenjem, želucem i stimulacijom apetita, ali se u pojedinim krajevima koristi i kao pomoćno sredstvo kod određenih zavisnosti - uključujući i pušenje.

Važno je naglasiti da se ovde govori o narodnom iskustvu i tradicionalnoj upotrebi, a ne o zvanično potvrđenoj terapiji.

Kako se priprema čaj od iđirota - hladna metoda

Za razliku od većine biljnih čajeva, iđirot se ne kuva, već se priprema hladnom metodom, što je ključno za njegovo tradicionalno korišćenje.

Prema narodnom receptu, priprema izgleda ovako:

  • Uveče se kafena kašičica sitno seckanog ili mlevenog korena iđirota prelije sa 250 ml hladne vode
  • Smesa se promeša, poklopi i ostavi da odstoji preko noći
  • Ujutro se tečnost blago zagreje (ne sme da provri), zatim se procedi

Čaj se pije polako, u malim gutljajima

Preporučuje se jedna šolja dnevno, a maksimalno do dve, u zavisnosti od individualne tolerancije.

U nekim varijantama recepta, u zagrejanu tečnost se dodaje i majčina dušica, koja doprinosi aromi i olakšava konzumaciju izrazito gorkog napitka.

Zašto se iđirot povezuje sa prestankom pušenja

Prema iskustvima koje prenose narodni travari, čaj od iđirota kod nekih ljudi izaziva izražen osećaj gorčine i neprijatnosti koji se može povezati sa pušenjem cigareta. Upravo zbog toga, deo pušača navodi da im se nakon konzumiranja čaja menja ukus cigareta, pa čak javlja i osećaj gađenja.

Narodni travar Momčilo Antonijević ranije je govorio da su se neki pušači žalili kako im je „užitak potpuno nestao“, dok je praksa, prema njegovim rečima, pokazala da su ljudi ili prestajali da puše - ili prestajali da piju čaj.

Dodatna tradicionalna upotreba i oprez

Osim što se vezuje za zavisnosti, iđirot se u narodnoj medicini koristi i kod problema sa varenjem i lučenjem želudačne kiseline. Ipak, zbog svog jakog dejstva i intenzivnog ukusa, ne preporučuje se dugotrajna i nekontrolisana upotreba.

Važno je naglasiti da osobe sa hroničnim bolestima, trudnice i oni koji uzimaju terapiju treba da se posavetuju sa lekarom ili farmaceutom pre nego što posegnu za bilo kojim biljnim preparatom.

Tradicija kao podrška, ne kao zamena

Iako ovakvi recepti imaju dugu tradiciju, važno je posmatrati ih kao pomoćno sredstvo i psihološku podršku, a ne kao čudotvorno rešenje. Prestanak pušenja je proces koji zahteva odluku, istrajnost i često kombinaciju više pristupa.

Za neke, čaj od iđirota može biti simboličan prvi korak - mali ritual koji menja naviku i pomaže da se prekine automatizam koji godinama prati cigaretu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li će Beograđani posećivati kafiće i restorane ako na snagu stupi Zakon o zabrani pušenja?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje