• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto je takozvana VMA dijeta zabluda: Nutricionista objašnjava loše strane ovog režima ishrane

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada u časopisima i magazinima, a danas na internetu i društvenim mrežama postoje stotine stranica o čuvenoj takozvanoj VMA dijeti

  • 0
Dijeta, jaje, tost, ishrana

Foto: Shutterstock

Teško da postoji osoba koja barem jednom u životu nije bila na nekom restriktivnom režimu ishrane ili dijeti. Neretko se pribegava i nezdravim načinima ishrane koji služe kao sredstvo "brzog i lakog" postizanja određenog broja kilograma, bez razmišljanja o posledicama po zdravlje - kako fizičko tako i mentalno.

Nekada u časopisima i magazinima, a danas na internetu i društvenim mrežama postoje stotine stranica o čuvenoj takozvanoj VMA dijeti. Za nju odvajkada važi da je preporuka stručnjaka sa Vojnomedicinke akademiije. Osim što je, kao i svaka dijeta, loša ideja budući da je univerzalna, ovaj način ishrane nisu napravili lekari sa VMA, o čemu su obavestili javnost i na svom zvaničnom sajtu:

- VMA se ograđuje od takvih tekstova i preporuka kako građani ne bi bili dovedeni u zabludu što, u krajnjem slučaju, može da utiče i na njihovo zdravstveno stanje.

Savetovalište za ishranu VMA, koje se nalazi u okviru Sektora za preventivnu medicinu VMA, bavi se isključivo individualnim pristupom svakom pacijentu i izrađuje različite tipove dijeta prilagođenih uzrastu, zdravstvenom stanju, navikama i drugim činiocima od značaja u svakom pojedinačnom slučaju - napisano je na sajtu između ostalog.

Da li je i koliko štetna tzv. VMA dijeta pitali smo nutricionistu Mariju Đurković, koja za Ona.rs kaže da pravilna ishrana predstavlja jedan od segmenata očuvanja zdravlja i prevencije hroničnih bolesti, kao i unapređenje kvaliteta života, što ova dijeta nije.

- Prva zabluda je da se radi o bolničkoj, odnosno medicinskoj dijeti koju su osmislili lekari i koja je namenjena "pripremi za operacije". To je u velikoj meri doprinelo, ne samo popularnosti, nego i poverenju u zdravstvenu bezbednost ove dijete - pre svega je istakla Đurković.

Druga zabluda je, kaže nutricionistkinja, da je ovo jedina niskokalorična i restriktivna dijeta koja obezbeđuje sitost i energiju u toku celog dana.

- Uverenje da su je pisali lekari zatvara sav prostor za pitanje kako će dnevni energetski unos u rasponu od 700 do 900 kalorija da vam obezbedi sitost i energiju. Za doručak se jede, odnosno pije kafa ili jedna pomorandža, za ručak kuvano jaje, krastavac i pomorandža, dok se za večeru jede jedno parče dvopeka i pomorandža. Ovo je primer za jedan dan, ali je generalno jednoličan - opisuje ovaj način ishrane Đurković.

Ona dalje objašnjava da se dijeta sprovodi ciklično, odnosno u tri kruga od po pet dana, posle čega se gatantuje gubitak od 10 do 15 kilograma.

- Sledi pauza od dve nedelje, a onda ponavljanje ciklusa ukoliko želite da nastavite mršavljenje (čitajte: izgladnjivanje) ili povremeno ponavljanje, jer će se izgubljeni kilogrami vraćati kada se i vi vratite uobičajenoj ishrani - kaže Đurković.

Ona naglašava da su ovako brzi rezultati veoma štetni i da sa ovako malo kalorija nije moguće obezbediti sebi energiju i potrebne kalorije za obavljanje dnevnih aktivnosti.

- I od svojih klijenata saznajem da je tzv. VMA dijeta svake godine u isto doba godine iznova popularna. Ključ je uravnotežena ishrana i postepeni gubitak kilograma, na šta se svako ko misli o svom zdravlju na kraju i odluči - zaključuje Đurković.

Video: Ovako hrskavu slaninicu nikada niste jeli: Verovali ili ne, savršena je i za mršavljenje!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje