• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Niki je otkrila da ima "sindrom peščanog sata": Ova pojava je češća kod žena, i to iz jednog razloga

Vreme čitanja: oko 4 min.

  • 2

Niki Garza ima 27 godina. Bavi se glumom i živi u Atlanti. Ona je jedna od osoba koje promovišu prihvatanje razlika u izgledu i šalje mnoge druge, pozitivne poruke preko društvenih mreža. Ipak, zbog jedne objave Niki je postala posebno popularna na društvnoh mreži TikTok.

Naime, Niki je u jednom videu govorila o „činjenica koja je toliko smešna da niste verovali u nju dok niste sami pogledali“. U klipu koji sada ima preko šest miliona pregleda, ona je otkrila nešto što je naučila o svom telu pre samo nekoliko meseci: udubljenja ispod njenih grudi su zapravo rezultat nečega što se naziva „sindrom peščanog sata“.

Niki je u snimku objasnila da veruje da su udubljenja ispod njenih grudi nastala nakon više godina čestog uvlačenja stomaka, još iz vremena detinjstva.

Objasnila je da je oduvek imala izražene delove tela koje je istakla i u videu, ali da je pre osam meseci na društvenim mrežama videla snimak od 10 sekundi o uvlačenju stomaka, izguglala je sve o tome i shvatila da je opis u skladu sa njenim sopstvenim iskustvom.

- Svake godine radim preglede, a moj doktor mi to nikada nije pomenuo. Ginekolog mi to nikada nije pomenuo... Nisam ni razmišljala o tome čak ni kada sam pročitala sve o ovoj pojavi. Bilo je samo kao, okej, to je bezveze i nastavila sa svojim životom - rekla je za BuzzFeed Niki Garza.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikki G ⚡️ Plus Size Babe (@itsnikki.g)

Niki u detinjstvu, u komentarima svoje majke, prinalazi uzroke stalnog uvlačenja stomaka.

- Dok sam odrastala, uvek je bilo: "Uvuci stomak, uvuci stomak. Nisi lepa ako ne uvučeš stomak, nisi bila dovoljno ženstvena ako nisi uvukla stomak." Sve te male stvari govorimo deci, a nemamo pojma kako se to 10, 20 godina kasnije zapravo manifestuje, i psihički i fizički - bila je iskrena.

Posebno je važna poruka koju Niki želi da prenese drugima.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nikki G ⚡️ Plus Size Babe (@itsnikki.g)

- Ne dozvolite da vas ono što je vaše telo spreči da radite bilo šta što želite. Posebno dok sam odrastala kao "plus veličina", bilo je mnogo stvarnih prepreka, ali sada takođe prepoznajem, gledajući unazad, da sam mnoge prepreke postavljala za sebe, u svojoj sopstvenoj glavi. Postavila sam te granice jer nikada nisam videla nikoga drugog kao motiv: "O, ne mogu to da uradim jer niko drugi nije." Dakle, svi samo radite šta želite. Svi mi ovde imamo probleme sa telom. Svima nam se nešto ne sviđa u našim telima. Ali ne dozvolite da vas to ometa da doživite ili radite ono što želite - poručila je Niki.

Kako nastaje sindrom peščanog sata

- Uobičajeno, ovo se dešava kada neko mnogo koristi svoje gornje trbušne i spoljašnje kosine. To može biti uzrokovano zato što neko pokušava da "uvuče" stomak i učini da on izgleda ravnije. Može da se desi i zato što su mu gornji trbušni mišići mnogo jači od donje dela stomaka (transversus abdominus)“ - izjavila je za BuzzFeed Aleksis Šup, fizioterapeut iz Hjustona.

@itsnikki.g If you don’t know what I’m talking about, click here ➡️ @itsnikki.g #bodyimage #plussize #plussizeedition #bopotiktok #bodypositive ♬ original sound - Cub

Ova pojava može biti relativno često kod žena kojima je možda rečeno da "uvuku" stomak ili kod onih koje su to namerno uradile da bi im trbušnjaci izgledali ravniji. Javlja se i kod ljudi koji dišu pliće i ne dozvoljavaju dijafragmi da se u potpunosti širi da bi ostavrila pun, dubok udah.

- Tokom punih 360 udaha želimo da vidimo kako se stomak širi napred, rebra se šire u stranu, a leđa se šire unazad - rekla je Aleksis Šup i dodala da bez toga vršimo veći pritisak na karlični deo ili na leđa, a to može da dovede do drugih disfunkcija. Jezgro se sastoji od trbušnih mišića, dijafragme, mišića donjeg dela leđa i karličnog dna. U suštini stvara balon pritiska, i ako pritisak nije ravnomerno raspoređen, može da se premesti više na jedno područje nego na drugo. Ovo može da dovede do problema sa karličnim dnom kao što su curenje, prolaps, dijastaza rektiusa... - kaže Šup.

Za ovu pojavu postoji i tretman. Leči se fizikalnom terapijom, radi se na disanju u različitim položajima kako bi se pomoglo rasterećenje tamo gde je pritisak prisutniji. Pokazalo se i da meditacija ima odlične efekte na opuštanje mišiće. Dodatno, može da se radi na pokretljivosti rebara i mobilizaciji trbušnog mišića.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Mira

    3. maj 2022. | 13:58

    Ne znam koliko ova žena ima godina, vidim da je relativno mlada,ali mi je žao što je sebe ovako unakazila.

    Podelite komentar

  • Lol

    3. maj 2022. | 19:27

    Ne vidim udubljenja. Vidim debelu ženu bez ukusa za oblačenje. Bolje da su joj govorili da manje jede i više vežba nego da uvlači stomak.

    Podelite komentar