• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 trika za ubrzanje metabolizma i lakše mršavljenje: Male promene prave veliku razliku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Navike koje je lako uvesti u svakodnevicu mogu da budu i te kako korisne i za zdravlje, i za vitkost

  • 0
jelo, pica, devojke, žurka, hrana,

Foto: Freepik/senivpetro

Kad čujete reč “metabolizam”, prva stvar na koju će većina pomisliti je gubitak težine. Za one koji su mršavi veruje se da imaju brz metabolizam, dok za one koji muku muče sa viškom kilograma kažu da imaju usporen, “uspavan” metabolizam.

Stručnjaci Klinike Mejo podsećaju da je telu potrebna energija za obavljanje osnovnih funkcija - od disanja, preko balansiranja hormona do cirkulacije.

Bazalna metabolička stopa ili metabolizam pokazuje koliko kalorija je telu potrebno da bi obavljalo sve funkcije. Ova brojka nikada nije konstantna i zavisi od sastava našeg tela, godina i pola. Što je naš bazalni metabolizam veći, to telo u mirovanju sagoreva više kalorija, što znači da ćemo lakše gubiti višak kilograma.

Šta bi trebalo da uradimo kako bismo ubrzali metabolizam?

1. Unosite dovoljno kalorija

Ukoliko ne unosite dovoljno kalorija svakog dana, postoji rizik da organizam skladišti kalorije umesto da ih sagoreva. Kad ne jedete dovoljno, telu uskraćujete vitamine i minerale koji su mu neophodni.

Žene bi trebalo da unose između 1.600 i 2.400 kalorija dnevno, a muškarci od 2.200 do 3.200 kalorija.

Ali, nisu sve kalorije iste. One iz brze hrane nemaju isti efekat kao one iz voća, povrća, mlečnih proizvoda, mesa i jaja.

2. Obogatite obrok proteinima

Uključivanje namirnica sa visokim sadržajem proteina može da rezultuje ubrzanjem metabolizma, a samim tim i bržim gubitkom viška kilograma.

govedina - meso

Foto: Freepik.com

Preporučena dnevna doza proteina za žene iznosi 46 grama dnevno, a za muškarce 10 grama više.

3. Zamenite so drugim začinima

Jelo bez soli ume da bude neukusno, ali isto tako prekomerni unos soli može da inicira visok krvni pritisak, srčane bolesti i moždani udar. Ukoliko umesto soli obroke obogatite ukusnim začinima, to će stimulisati vaš metabolizam i ujedno biti praznik za nepca.

Nutricionisti preporučuju kajensku papriku, kao i kurkumu. Kajenska paprika ubrzava cirkulaciju, a kurkuma ublažava upalne procese u organizmu. Kad pomešate kurkumu sa mlevenim crnim biberom, organizam će bolje iskoristiti blagotvorna dejstva obe začinske biljke.

Video: Hrana kao lek: Da, moguće je, jer ono što jedete pravi razliku da li ste zdravi ili bolesni

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje