Quantcast
  • 0
 ≫ 

Nesanica se ne rešava provođenjem prekomernog vremena u krevetu

 ≫ 

Lečenje nesanice se svodi na preobuku mozga i ponovno obrazovanje o tome kako spavanje funkcioniše, kaže Stefani Romiševski

  • 0
Nervoza, nesanica, jutro, buđenje

Foto: Shutterstock

Stručnjak za snove otkrila je najgore stvari koje možete da uradite kada imate nesanicu - i iznenađujuće načine na koje se ona zaista leči. Stefani Romiševski otkrila je da se poremećaj spavanja često rešava na pogrešan način.

Nesanica može da traje samo nekoliko dana (prolazna), da se proteže na nekoliko nedelja (akutna) ili da postane hronična, da traje nekoliko meseci ili čak godina. Način na koji se rešava može da utiče na to koliko dugo traje - i to je uglavnom pod vašom kontrolom, objašnjava Stefani za "The Sun".

Stefani kaže da kada su ljudi zabrinuti da ne spavaju dovoljno dobro, njihova prva reakcija je da prilično promene svoje ponašanje.

- Zašto problem sa spavanjem nije nestao? Pa, obično se više ne svodi na prvobitni okidač. Kada ga imate duže od tri meseca, to se pretvara u uobičajeni problem, što znači da vaš mozak počinje da ga vidi kao obrazac. To je zapravo zato što ste obučili mozak na novi obrazac sa svim ponašanjem i mehanizmima suočavanja za koje ste mislili da će vam pomoći. U stvari, kada shvatite da je nesanica samo obrazac, imate sposobnost da promenite obrazac - napominje Stefani.

Spavanje

Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

Kako rešiti problem?

Stefani kaže da je jedna od prvih stvari koje treba razumeti o nesanici da to ne znači da nešto genetski nije u redu sa vama, ili da postoji bilo kakva hemijska neravnoteža u mozgu. Može se rešiti promenom ponašanja.

Lečenje nesanice se svodi na preobuku mozga i ponovno obrazovanje o tome kako spavanje funkcioniše, kaže Stefani.

Ograničite vreme spavanja

Prva stvar koju neko ko pati od nesanice treba da uradi jeste da prestane da provodi toliko vremena u krevetu. Ne možete zaspati samo ako provodite više vremena u krevetu. Zvuči kontraintuitivno, ali ograničavanje vremena koje provodite u krevetu može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna. Kvalitet sna je, tvrde stručnjaci, važniji od količine sna. Odnosi se na to koliko je vaš san miran i koristan, za razliku od toga koliko dugo provodite u snu.

Ograničavanje vremena koje provodite u krevetu odnosi se na to da nema popodnevnog dremanja. Ovo će vam pomoći da stvorite nagon za spavanjem. Posle nekog vremena ono što primetite je da vam telo zapravo pruža divan, zaista kvalitetan san. Tako odjednom ponovo osećate da kontrolišete svoj san, kaže Stefani.

- Kada dobijemo taj dobar kvalitet, dodajemo vreme sati spavanja. Ali kao pacijent sa nesanicom, moraćete da odbacite ideju da je osam sati blaženog sna ili neophodno, ili ostvarivo.

- Moramo da vam pomognemo da razumete šta je dobar san, a to ne znači savršenstvo. Ponekad ćete loše spavati - priznaje Stefani.

CBTi

Terapeut može da obezbedi kognitivnu bihejvioralnu terapiju za nesanicu (CBTi), koja kombinuje niz psiholoških strategija za pomoć u reprogramiranju mozga.

- Na primer, kognitivno restrukturiranje može nam pomoći da primetimo i promenimo negativne obrasce razmišljanja - primećuje Stefani.

- Još jedan primer je izlaganje strahu; kada privodim kraju lečenje pacijenta, moram da im pomognem da shvate da će imati teške noći, ali u stvari, to je sasvim normalno i neće se završiti kao nekada, kao što je bilo u stanju hronične nesanice, jer sada imaju mnogo zdravije strategije da se nose sa tim.

- Što to više vide na taj način, anksioznost se više smanjuje i brže je da se vrate na pravi put i ponovo normalno spavaju.

- Mi takođe radimo terapiju prihvatanja i posvećenosti, koja pokušava da vam pomogne da prihvatite i pomirite se sa problemom spavanja i problemom anksioznosti koji može doći uz njega, kao i sa činjenicom da postoji nešto što možemo da uradimo povodom toga.

Video: Zorana Šulc: Zbog sna sam znala da ću još živeti

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitness