• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako birate rad od kuće i iz kreveta, mislite na svoja leđa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pratite ove savete kako ne biste osetili posledice rada iz kreveta

  • 0
Krevet, rad iz kreveta Foto: Shutterstock

Stvarno je teško održavati dobro držanje kada radite iz kreveta. To je zato što, u poređenju sa stolicom, čak i najudobniji dušek ima tendenciju da bude manje podobna potpora vašem telu, što može dovesti do problema sa pogrbljenjem i nepravilnim poravnanjem u kukovima i kičmi.

- Na kraju ćemo potonuti u dušek - objašnjava dr Šah za Popsugar. Meka površina i nedostatak potpore ispod zadnjice i iza leđa neizbežno izazivaju zaobljavanje kičme, što opterećuje mišiće na leđima.

Što duže ostanete u tom položaju - leđa i ramena bivaju zaobljenija, a težina neravnomerno raspoređena na dušeku, što dovodi do toga da više naprežete mišiće na leđima. Zatim, kada ustanete i koristite te mišiće, to stavlja kičmu i leđa u ranjiviju poziciju.

Kako raditi iz kreveta sa dobrim držanjem (i bez bolova u leđima)

Dr Šah ne preporučuje rad iz kreveta, ali ako morate da koristite svoj dušek kao radnu stanicu tokom dana (ili vam je jednostavno draži od stola), on predlaže sledeće varijante poluležećeg položaja kako biste smanjili stres leđa.

Krevet, rad iz kreveta Foto: Shutterstock

Sve što vam treba su četiri jastuka po mogućnosti velika, čvrsta i podržavajuća.

Evo šta treba da uradite: Postavite jastuk iza leđa vertikalno. Ovaj jastuk će vam pomoći da održite neku prirodnu zakrivljenost kičme kako se ne biste toliko pogrbili napred. Postavite ga po dužini duž kičme i uz uzglavlje ili zid iza sebe.

Postavite jastuk ispod zadnjice. Ovaj jastuk treba da ide horizontalno ispod vaše zadnjice i zadnjeg dela butina kako bi pružio dodatnu podršku i malo čvršću površinu za sedenje, kao i da "zadrži mali pritisak sa leđa", kaže dr Šah. Stavite drugi jastuk horizontalno ispod kolena. Ovaj jastuk dovodi vaša kolena u savijen položaj.

Ovo omogućava mišićima i tetivama da se opuste, "što, zauzvrat, manje vuče donji deo leđa", kaže dr Šah.

Postavite poslednji jastuk na grudi i ispod ruku, dajući laktovima i nadlakticama mesto za odmor. Trebalo bi da se osećate kao da nežno grlite jastuk između tricepsa i grudi, dok su vam podlaktice, zglobovi i ruke slobodne. Ovo služi da sprečite da vam ruke i gornji deo tela padnu preko ekrana.

Krevet, rad iz kreveta Foto: Shutterstock

Ideja je da bi ovi jastuci trebalo da drže vaše telo i kičmu u neutralnom položaju, kaže dr Šah, tako da se mišići na leđima ne naprežu ili prenatežu, uzrokujući povrede.

Idealno je da ekran bude u visini očiju, kaže on, ali to verovatno neće biti moguće ako radite u krevetu. Korišćenje postolja za laptop je dobra alternativa. Ovi saveti imaju za cilj da smanje opterećenje na leđima ako morate da radite iz kreveta, ali kao opšte pravilo, čvršće sedište je uvek bolje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje