• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Manekenke poludele za HBD ishranom, nutricionisti apeluju: "Ne radite to, uništićete zdravlje!"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nutricionista iz Velike Britanije osmislila je dijetu koja "obnavlja metaboličku ravnotežu" i po kojoj se 14 dana unosi svega 600 kalorija dnevno; njene kolege upozoravaju na štetnost takvog režima ishrane po zdravlje

  • 1
Dijeta, devojka, salata, hrana

Foto: Pixabay

Stručnjak za ishranu Petronela Rejvenšir, Britanka koja se preselila na Floridu kako bi bila bliže klijentkinjama koje žele da smršaju, izazvala je burne reakcije javnosti kada je obelodanila kakav režim ishrane preporučuje zaposlenima u modnoj industriji.

Dok su jedni oduševljeni što ova nutricionistkinja savetuje da duže od dve nedelje unose samo po 600 kalorija dnevno, dotle su drugi zabrinuti što inspiriše ljude da se izgladnjuju.

- Uz HBD program ishrane ne samo da ćete smršati, već ćete se i osećati energičnije i imaćete bolji san - objašnjava Petronela, koju na Instagramu prati 24.000 ljudi.

Ona je, piše Daily Mail, objavila i knjigu na ovu temu, ali je predstavlja kao “tromesečni program koji uspostavlja nov način ishrane i života”, obećavajući da će oni koji se pridržavaju HBD (Human Being Diet) programa usput imati i “neograničenu energiju”, “savršenu težinu”, “besprekornu kožu” i “bolji intimni život”.

Kako izgleda Petronelin predlog ishrane?

Prva dva dana su najrigoroznija i tad je dozvoljeno pojesti samo 100 grama povrća u supi sa malo kurkume u prahu. Pola sata pre ovog obroka neophodno je popiti rastvor napravljen od čaše tople vode i četiri kašičice epsom soli, a potom i čašu hladne vode. Ova kombinacija, navodi Petronela, sprečava zatvor i podstiče peristaltiku.

čorba, piletina, povrće

Foto: Shutterstock

Posle supe u koju je dodato 100 grama povrća neophodno je popiti crnu organsku kafu da bi, objašnjava autorka ovog režima ishrane, varenje bilo poboljšano.

U narednim danima dopušteni su i proteini iz mesa i povrće koje ne sadrži skrob; u prevodu, trebalo bi se pridržavati unosa od 600 kalorija kroz tri obroka dnevno naredne dve sedmice. Dozvoljena kombinacija podrazumeva jednaku težinu jedne vrste proteina i mešavine povrća, uz jednu jabuku dnevno.

Crveni delišes jabuka jabuke

Foto: Shutterstock

- Prvih 16 dana nema šećera, ulja, žitarica i alkohola - navodi Petronela na svojim profilima na društvenim mrežama.

- To je ključno za uspeh programa i metabolički reset koji ovaj program obezbeđuje. Pored gubitka težine, osetićete priliv energije, imaćete vedriji pogled na život, stabilan nivo šećera u krvi i izbalansirane hormone, a bolna stanja će nestati.

"Naša tela imaju urođenu isceliteljsku moć"

Treća faza, koja traje 10 nedelja, manje je rigorozna; tad je dopušteno dodati kašiku maslinovog ulja u svaki obrok i jednom nedeljno “zgrešiti” - svejedno je da li ćete pojesti kinesku hranu ili ribu i čips.

U ovoj fazi dopušteno je unositi po 1.200 kalorija dnevno, ali je, navodi Petronela, neophodno jesti unutar osam sati, odnosno pridržavati se principa autofagije i izbegavati unos kalorija 16 sati.

Sat

Foto: Pixabay

Četvrta faza je faza koja bi trebalo da traje do kraja života. Tada je dozvoljeno eksperimentisati i povremeno uvoditi u ishranu namirnice koje prijaju organizmu. U njih svakako ne spadaju ni slatkiši, ni testa, niti veće količine alkohola - sve ono zbog čega većina ljudi na planeti zapravo ima problem sa viškom kilograma.

Autorka HBD režima ishrane trudi se da što manje termički obrađuje namirnice koje jede, a za program koji nudi manekenkama je, kaže, dobila inspiraciju kad je shvatila da naša tela imaju “urođenu isceliteljsku moć”.

Koliko je HBD program opasan po zdravlje?

HBD program koji “obnavlja metaboličku ravnotežu” je još jedna u nizu dijeta koje su opasne po zdravlje - kaže za Ona.rs nutricionista-dijetetičar Dušanka Lacmanović.

- Sugerisati nekome ko je mlad i zdrav da dva dana jede isključivo supu sa 100 grama barenog povrća je nedopustivo. Takođe je nedopustivo propagirati dijetetski režim koji ne prelazi 600 kalorija dnevno; ova količina kalorija nedovoljna je i deci, a kamoli odraslim osobama.

Devojka jede, tanjir, zdrava hrana, ishrana, jelo

Foto: Shutterstock

Izvesno je, ističe sagovornica našeg portala, da će osobe koje se ipak usude da se pridržavaju Petronelinih saveta smršati.

- Ali, čuveni jo-jo efekat neće izbeći, a cena koju mogu da plate u smislu zdravstvenih problema može da bude previsoka - upozorava Lacmanović.

Ona podseća da ne postoji univerzalni način ishrane i da bi svako ko želi da se reši viška kilograma trebalo da uradi analize krvi, pa da se potom obrati stručnjaku koji će na osnovu zdravstvenog stanja i godišta preporučiti izbor i količinu namirnica.

- Takođe, veoma je važno i vežbanje. Dobro izbalansirana ishrana mora da bude praćena adekvatnom fizičkom aktivnošću, opet u skladu sa individualnim potrebama. Sve drugo može da ima ozbiljne posledice po zdravlje - zaključuje Lacmanović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Svasta

    27. maj 2022. | 19:29

    "Posle supe u koju je dodato 100 grama povrća neophodno je popiti crnu organsku kafu da bi, objašnjava autorka ovog režima ishrane, varenje bilo poboljšano." Izvinite, a varenje cega, jel' onih 100 grama povrca?

    Podelite komentar