• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li nam fizička neaktivnost utiče na finansijske troškove?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Procenjuje se da se više od polovine vodećih uzroka smrti može sprečiti, posebno promenom faktora načina života kao što su fizička aktivnost, ishrana i pušenje

  • 0
Fizička aktivnost, fizička neaktivnost Foto: Shutterstock

Ako ste se ikada sebi postavili ovo pitanje, odgovor je jedno veliko DA! Pravo pitanje je samo - koliko je to novca zapravo?

Fizička neaktivnost, pogotovo u savremenom dobu, uglavnom je posledica puno obaveza i životnih prioriteta (uvek prvo završavamo porodične i poslovne obaveze). Međutim, to nikako ne sme biti opravdanje, pogotovo kad sagledamo činjenice koje će biti navedene u daljem tekstu.

Gledajući samo sa finansijskog aspekta, shvatićemo da fizički aktivna osoba može i te kako pozitivno da utiče kako na svoju tako i na sopstvenu i opštedruštvenu finansijsku situaciju.

Svi znamo da fizička neaktivnost doprinosi brojnim bolestima i visokim troškovima zdravstvene zaštite. U mnogim razvijenim zemljama, troškovi zdravstvene zaštite su dramatično porasli i sada predstavljaju do 10 odsto ukupnog nacionalnog dohotka. Zamislite, na primer, da od svoje prve do poslednje plate u životu odvajate 10 odsto za troškove lečenja; deluje li to mnogo?

Šta kaže statistika?

U mnogim zemljama stotine miliona i milijarde dolara se ulažu u zdravstvenu zaštitu svake godine. U većini razvijenih zemalja troškove zdravstvene zaštite snosi stanovništvo, bilo preko Nacionalnog fonda za zdravstveno osiguranje, kao u Evropi, Kanadi i Australiji, ili preko privatnih fondova zdravstvenog osiguranja ili fondova koje finansira poslodavac, kao u SAD. Stoga društvo u celini mora snositi visoke troškove zbog faktora životnog stila, među kojima je svakako i faktor fizičke neaktivnosti.

Iako je teško proceniti dodatne troškove koje društvo u celini ima kao rezultat smrti i invaliditeta zbog bolesti, ovi troškovi takođe doprinose ukupnim troškovima zdravstvene zaštite koje društvo u celini ima. Procenjuje se da se više od polovine vodećih uzroka smrti, kao što su kardiovaskularne bolesti, rak, moždani udar, gojaznost i dijabetes, može sprečiti, posebno promenom faktora načina života kao što su fizička aktivnost, ishrana i pušenje.

Fizička aktivnost, fizička neaktivnost Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost je važan i relativno jeftin način za smanjenje učestalosti i troškova bolesti. Podsticati opštu populaciju na redovnu fizičku aktivnost je dobra ideja, a to se može učiniti vrlo jeftino. Na primer, procenjuje se da je oko 12 odsto smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine (oko 300.000 smrtnih slučajeva) povezano s fizičkom neaktivnošću. Podaci iz Australije pokazuju da je 18 odsto smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti i 16 odsto smrti od moždanog udara povezano s fizičkom neaktivnošću. Kada bi ljudi bili fizički aktivniji, svake godine bi se moglo sprečiti 12-18 odsto smrti koje se dešavaju usled kardiovaskularnih oboljenja.

Fizička neaktivnost je glavni uzrok učestalosti mnogih bolesti, a kada bi se medijski više ukazivalo na to koliko je fizička aktivnost zaista važna, mogle bi se uštedeti desetine miliona eura, koji se svake godine potroše na zdravstvenu zaštitu stanovništva bilo da se radi od državnom budžetu ili privatnom. Ako bi, na primer, društvena zajednica koja stoji iza države uložila umesto 10 miliona eura u zdravstveno osiguranje svega 1 milion u povećanje fizičke aktivnosti stanovništva, uštedela bi sigurno 30-50% u finalnom obračunu. Zvuči dobro zar ne?

Menjajte životne navike uz MyFitWorld

Ukoliko zaista razmislimo o svim benefitima i blagodetima koje fizička aktivnost sa sobom nosi, u najmanju ruku bi trebalo da promenimo određene životne navike i stvorimo vreme koje ćemo nedeljno odvojiti samo za sebe i brigu o sopstvenom zdravlju i sreći.

Zato je nama u MyFitWorld timu upravo jedan od glavnih pokretača za kreiranje PREMIUM naloga na MyFitWorld aplikaciji bila želja za poboljšanjem psiho-fizičkog zdravlja i podizanjem životnog standarda stanovništva.

Kvalitetne i lepo prikazane treninge koje su napravili stručnjaci sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja možete pronaći na MyFitWorld Aplikaciji, a možete je instalirati potpuno besplatno na vašem telefonu!

Dostupna je na svim mobilnim uređajima, a možete je preuzeti klikom na sledeći LINK.

Fizička aktivnost, fizička neaktivnost Foto: Shutterstock

Ukoliko se pretplatite na PREMIUM nalog aplikacije možete pronaći preko 700 detaljno opisanih treninga i preko 2000 vežbi, a sve možete pretraživati sa preko 100 filtera, uz pomoć kojih možete rešiti problem individualizacije.

Zašto su filteri važni? Podesite sve relevantne filtere u skladu sa vašim ciljevima i izaći će vam lista treninga koji su prilagođeni vašim ciljevima. Na primer, ako želite da oblikujete zadnjicu ili ravan stomak, ili vežbe za zategnute ruke, ne brinite – tu su treninzi i za vas. Borite se sa viškom kilograma ili hoćete da se zategnete pred leto – opet ne brinite! Postoje treninzi za svakoga.

Na aplikaciji možete pronaći treninge koji su prilagođeni i za fitnes centre, teretane, za samostalano vežbanje kod kuće, a i napolju.

MyFitWorld PREMIUM paket osim 2000 i više vežbi i 700 i više detaljno opisanih treninga, sadrži i kompletnu istoriju statistike vaših treninga, promena telesnog sastava i dnevne aktivnosti, neograničen kapacitet za čuvanje omiljenih vežbi i treninga, sve je tu. PREMIUM paket možete dobiti po ceni od svega 7,5 eura mesečno, odnosno 59,99 eura ukoliko se pretplatite na godišnju članarinu.

Fizička aktivnost, fizička neaktivnost Foto: Shutterstock

Ukoliko odlučite da se pretplatite, uputstvo možete pronaći OVDE, a ukoliko već imate otvoren nalog na aplikaciji onda ispratite OVA uputstva.

Sigurni smo da ćete uživati u korišćenju MyFitWorld aplikacije kao i da ćete pronaći idealnog trenera na “MFWNet” mreži koji će vas voditi do srećnijeg življenja. Uz PREMIUM paket dobijate popuste za usluge partnera i prijatelja (nešto više o tome možete pronaći klikom na LINK). Pratite zanimljive eduktivne tekstove o zdravlju, vežbanju i ishrani na Instagram stranici MyFitWorld tima - LINK.

Za sva pitanja nam se možete obratiti i direktno na support@myfitworld.net, a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

Želimo vam da budete ZDRAVI i SREĆNI,

Vaš MyFitWorld tim!

(Ona.rs/MyFitWorld)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje