• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Doručak i nekoliko trikova za lagan iskorak u ostatak dana

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Osetićete se zadovoljno započinjanjem dana prijatnim trenucima bez žurbe, a doručak će vam postati saveznik u očuvanju zdravlja i energije

  • 0
Doručak Foto: Pixabay

Ako niste u nekoj velikoj žurbi ili imate naviku da ustajete ranije kako biste bez stresa započeli svoj dan i obavili svoje jutarnje rituale, sigurno znate koliko je važno i lepo zakoračiti u novi dan prijatnim doručkom. Početi dan uravnoteženim doručkom je tako zabavno i pre svega zdravo...

Ako ste među onima koji na posao idu bez doručka, možda je došlo vreme da promenite tako lošu naviku i svoj doručak pretvorite u još jedan glamurozan i zdrav trenutak.

Kako zaključuju i na sajtu "Sophietheparisian", pored toga što ćete se osetiti zadovoljno započinjanjem dana prijatnim trenutkom, počećete da doživljavate doručak kao saveznika svog zdravlja.

Prošli su oni dani kada ste jeli samo jabuku ujutru dok ste trčali na posao. Shvatićete da vam jabuka ne može utoliti jutranju glad i dati energiju potrebnu za ostatak dana do dalekog ručka.

Nutritivne činjenice

Jutarnji doručak mora pokriti najmanje 20 odsto dnevnih energetskih potreba. Mora da bude dovoljno bogat i izbalansiran i da sadrži šećere, vlakna i vitamine koji se sporo apsorbuju, a da ne pominjemo tečnosti (sveže voćne sokove, kafu, čaj i vodu).

Greške koje treba izbeći

  • Uzdržavanje od masti (obrok bez masti može učiniti da se osećate gladno već sat vremena kasnije). Trikovi za dopunu masti: popijte jogurt ujutru, ali ne sa nula odsto masti. Umesto toga, odlučite se za "slabo do malo masti" jogurt. Dodajte orahe da biste sprečili osećaj gladi. Mala količina je dovoljna.
  • Ne jedete dovoljno proteina (sporije se vare od ugljenih hidrata, pa ako je unos proteina oskudan, prerano ćete biti gladni). Trikovi za proteinski dodatak: za doručak dodajte tvrdo kuvano jaje ili tost od integralnog brašna sa dosta putera od kikirikija ili badema.
  • Ne jedete dovoljno vlakana (što više šećera u žitaricama pojedete ujutru, vlakna se brže vare i bićete gladniji). S druge strane, više vlakana će vas zasititi mnogo duže). Trikovi za dodatak vlaknima: dodajte čia ili laneno seme (uvek treba da ima najmanje pet grama vlakana i više vlakana nego šećera)
terasa, devojka, balkon, muškatle, jutro, doručak, kafa Foto: Freepik/ lookstudio

Korisni trikovi za početak dana bez stresa

  • Kratak recept za parfe u rano jutro: U veliku čašu sipajte naizmenične slojeve sledećih sastojaka: grčki jogurt, kriške voća i pulpu od pomorandže ili nara, a zatim pospite pržene lešnike ili seckana zrna oraha.
  • Da biste duže vreme imali svež heb, ako zaboravite da ga kupite za naredno jutro, a ne izlazi vam se ujutru još i po hleb, umotajte ga u peškir (ako se čuva u plastičnoj kesi, hleb će izgubiti teksturu i ukus).
  • Kako biste uvek sledećeg dana za doručak imali puter koji se nije previše stvrdnuo, napunite posudu vodom i uronite štapić putera, umotan u originalnu ambalažu. Stavite sve u najmanje hladan deo frižidera.. Tako se ujutro nećete nervirati što ne može lako da se razmazuje i što nemate vremena da sačekate da dostigne optimalnu mekoću.
  • Da vam se ​​mleko ne bi ujutru zalepilo za dno šerpe, pre nego što sipate mleko, isperite posudu hladnom vodom i ne brišite je krpom.
zdrav doručak, musli, doručak za mršavljenje, zdrava hrana Foto: Shutterstock

Ukoliko ste od onih kojima je Marfijev zakon čest gost u kući i baš kad ujutru žurite, dese se neke nepredviđene stvari, vi budite spremni uz nekoliko sledećih saveta:

  • Ako se uflekate džemom: mrlju od džema nalijte gaziranom vodom i ostavite da deluje
  • Ako vam na bluzi završe crveni plodovi: operite mrlju vodom pomešanom sa malo amonijaka
  • Za mrlje od kafe - odmah pospite solju, koja će u potpunosti apsorbovati kafu

Eto, sada nemate razloga da preskačete doručak. Dovoljno je samo da ustanete pola sata ranije, pripremite sebi malu kvalitetnu gozbu bez boazni da ćete se iznervirati i doživeti jutarnji stres čak i ako vam se dogodi poneka fleka od džema ili pomislite da će vam zafaliti hleba. Pri ruci su vam uvek saveti koje smo danas sa vama podelili.

Video: U ovoj kombinaciji mu neće odoleti ni deca: Recept za karfiol sa sirom sosom

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje