• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuvajte se letnje hrane koja goji, u njoj se nalaze skrivene kalorije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pazite da ne upadnete u ovu kalorijsku zamku

  • 0
Kokteli, alkohol, piće, petak, horoskop Foto: Pixabay

Leti često jedemo roštilj, pijemo koktele i razna alkoholna pića, uživamo u salatama i sladoledu. Sve to deluje primamljivo, ali ako ne obratite pažnju na to što jedete, lako možete završiti sa viškom kilograma.

Evo nekoliko kalorijskih zamki u koje možete da upadnete tokom konzumiranja hrane leti.

Roštilj

Roštilj drastično može da sabotira vaš struk. Svega 500 grama krmenadle može imati do 1540 kalorija i 124 grama masti. Prosečna pljeskavica ima oko 750 kalorija i 45 grama masti, dok svinjska ili goveđa rebra dolaze iz najmasnijih delova. Umesto toga, možete izabrati manje masno meso poput pilećeg belog mesa ili govedine i, što je najvažnije, jesti manje količine.

Salate sa majonezom

Salate sa majonezom uglavnom sadrže dosta masti i kalorija, upravo zbog majoneza. Da biste smanjili broj kalorija, pokušajte da svoje salate pravite sa jogurtom ili kiselom pavlakom. Možete probati i da salati dodate više sirćeta uz manje ulja, a puno povrća može povećati nivo vlakana i hranljivih materija. Mnogo dodataka drastično povećava kalorije: mnogo majoneza, mnogo sira, mnogo kačkavalja, mnogo suncokretovog ulja...

Pljeskavica, meso Foto: Shutterstock

Kokteli

Slatka voćna alkoholna pića koja se često konzumiraju na plaži, mogu vas lepo rashladiti, ali imaju značajnu količinu kalorija. Pinakolada koktel može da ima između 245 i 490 kalorija, daikiri od 300 do 800 kalorija, a long ajlend ledeni čaj može vam dodati 520 i više kalorija. Veći deo ovih napitaka sadrži i mnogo šećera. Umesto toga, možete probati vino, špricer ili mešavinu kisele vode i 100 odsto voćnog soka (što više vode, to bolje).

Zamrznute poslastice

Jedna porcija sladoleda može da sadrži 380 kalorija i 22 grama masti. To ne znači da se morate odreći sladoleda i drugih smrznutih poslastica, samo izbegavajte prevelike porcije i prelive koji sadrže previše masti i šećera.

Sve što smo naveli uredu je jesti i piti u malim količinama, ali je najopasnija količina, jer mnogo šećera i mnogo masnoća doprinosi nagomilavanju kalorija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje