Quantcast
  • 0
 ≫ 

9 saveta za bolje pamćenje: Za očuvanje funkcionalne memorije

 ≫ 

Stručnjak je predložila prepuštanje mentalnim vežbama kao što su zagonetke, čitanje, učenje novog jezika i tome slično

  • 0
Zaboravnost, pamćenje

Foto: Freepik.com

Dobro i dugovečno pamćenje je nešto jako dragoceno i dobro je raditi na njegovom očuvanju. Značajno nam je za postizanje što boljih rezultata u školi, na studijama, za bolje obavljanje poslovnih zadataka, ali i za generalno funkcionisanje.

- Iako ovo može biti sasvim normalna pojava, loše pamćenje je i prilično frustrirajuće - rekla je nutricionistkinja Anjali Mukerdži, dodajući da bez obzira na to da li ste student, zaposleni profesionalac, domaćica ili stariji građanin – svi žele i moraju imati dobro pamćenje.

Stoga, Mukerdži je predložila devet načina koji vam mogu pomoći da postignete optimalno pamćenje.

Mentalne vežbe

Stručnjak je predložila prepuštanje mentalnim vežbama kao što su zagonetke, čitanje, učenje novog jezika i tome slično, jer ona tvrdi da ovakve aktivnosti mogu biti od pomoći u povećanju i održavanju mentalne aktivnosti i agilnosti.

Poznato vam je možda da bake i deke zato i bribegavaju igranju šaha i rešavanju mozgalica i ukrštenih reči. Oni tako rade mentalnu gimnastiku.

Dobar san

Važnost dobrog sna za održavanje vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja ne može se više naglasiti.

- Tokom spavanja, mozak obrađuje, skladišti i konsoliduje informacije. Stoga je od vitalnog značaja da spavate od sedam do osam sati u danu - rekla je ona.

Strast i uključenost u aktivnosti

Mukerdži je objasnila da naša strast i uključenost imaju direktan uticaj na mentalnu oštrinu.

- Kada strastveno pristupamo nečemu, veći deo naše energije i vremena posvećujemo njegovom ovladavanju. Ova ponovljena aktivnost čini naš mozak "oštrim" - rekla je ona.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anjali Mukerjee (@anjalimukerjee)

Zdrava ishrana

Ono što jedete ima direktan uticaj na zdravlje vašeg mozga. Zato ona podrazumeva konzumiranje uravnotežene ishrane koja se sastoji od svežeg voća i povrća bogatog antioksidantima, hrane ogate omega-3 mastima i vlaknastih žitarica.

- Kvalitetni proteini, vitalne masne kiseline, složeni ugljeni hidrati, vitamini i minerali su sve komponente uravnotežene ishrane za mozak. Kao deo vaše svakodnevne ishrane, konzumirajte sveže voće i povrće, bademe, ribu za omega-3 masne kiseline, čokoladu i maslinovo ulje - dodao je dr Vipul Gupta za "Indianexpress.com".

Smanjite alkohol

Osim što šteti vašem fizičkom zdravlju, alkohol, kada se konzumira u prekomernoj količini, ubija vaše moždane ćelije i smanjuje budnost i pamćenje.

Vežbajte meditaciju

Poznato je da meditacija i joga imaju pozitivan efekat na um. Pomažu poboljšanju koncentracije i jačanju pamćenja, prema Mukerdži.

Izbegavajte stres

Stručnjak je rekla da produženi i hronični stres, bilo fizički ili fiziološki, može biti poguban za naše pamćenje. Stoga, možemo da prevaziđemo stres tako što ćemo izabrati da ne reagujemo dramatično, da budemo organizovaniji i disciplinovaniji u životu.

Izbegavajte zloupotrebu supstanci

- Na pamćenje negativno utiču navike i poroci koji izazivaju zavisnost, kao što su alkohol, konzumiranje duvana i uzimanje droga - rekla je Mukerdži.

Slažući se, dr Gupta je rekao: "Zloupotreba droga ili alkohola takođe utiče na neurogenezu, proces regeneracije novih neurona ili moždanih ćelija".

Izbegavajte brzu i brzu hranu

Pored toga što vam fizički šteti, nezdrava hrana, pržena i hrana bogata transmastima može negativno uticati na vaše pamćenje. To je zato što je lišena esencijalnih hranljivih materija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitness