• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Zašto ne mogu da smršam?": 6 razloga koji usporavaju gubljenje kilograma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koje su to stvari koje nam otežavaju naš put do savršene linije?

  • 2
foto Freepik.com foto Freepik.com

Dijete, treninzi i ceo proces mršavljenja umeju da budu veoma izazovni. Susrećemo se sa dosta prepreka kada se odlučimo na ovaj korak, što nam put do našeg cilja čini težim.

Šta je to što možda ne radimo kako treba i da li postoji nešto na šta ne možemo da utičemo otkriva nam Mihael Kumer, profesionalni sportista.

1. Manjak sna

Nedovoljno sna može otežati mršavljenje, pogotovo kada mislimo na psihički i fizički umor, zbog čega su manje šanse da se išta produktivno uradi u toku dana, barem ne kako bi to trebalo. REM faza sna je najbitnija za zdrav nivo testosterona koji doprinosi mršavljenju ukoliko je održavan kako treba.

REM faza sna je obično prisutna u drugom delu spavanja, samim tim ukoliko je izbegnemo, sigurno se nećemo naspavati. U skladu sa time potrudite se da ne ostajete budni do kasno, već da se dobro naspavate.

2. Stres

Stres različito utiče na ljude, ali sigurno je da stres povećava nivo šećera kako bi nam telo pružilo dovoljno energije. Iako mi razlikujemo slabe sekiracije od većih, da li je u pitanju gužva na putu ili neka životna opasnost, naš mozak to ne razlikuje, zato tako i reaguje i podstiče lučenje insulina.

Umor, nenaspavanost, žena, nesanica, kafa Foto:Shutterstock

3. Ne vežbate pravilno ili preterano vežbate

Dok ste u fazi gubitka kilograma, najbolje je baviti se nekim vidom fizičke aktivnosti, bilo da se radi o podizanju tegova, kardio treninga ili ostalim vidovima treniranja. Uvek je bolje posavetovati se sa nekim ili jednostavno raditi postepeno kako biste bili sigurni da radite sve pravilno bez premaranja tela. Jasno je da bi najbolje bilo da se rezultati postignu jednim treningom, ali to bi bilo previše idealno.

4. Trčanje

Kada je u pitanju trčanje ili provođenje pola dana na biciklama i trakama u teretani, slabije ćete gubiti kilograme nego radeći ostale vežbe. Da razjasnimo, smršaćete, ali dosta sporije nego što biste drugim vežbama ili drugačije organizovanim treninzima. Trčanje ili duže šetnje su dobar način da se zagrejete ili da lepo provedete vreme i usput sagorite malo kalorija.

Lenjost, vežbanje, mrzovolja, motivacija, umor Foto: Pixabay

5. Brza hrana

Ovo je sigurno jedan od najpoznatijih pojmova u svetu fitnesa koji su definitivno na prvom mestu crne liste. Nezdrava hrana u sebi sadrži dosta šećera, masti i kalorija koje našem organizmu nisu potrebne. Koliko god da nam je to užitak, nespojiv je sa dobrom linijom. Nije potrebno u potpunosti je se odreći, možete se počastiti s vremena na vreme, ali u umerenim količinama

6. "Dijetalni" napici

Gaizrani napitak sigurno zvuči zdravije kada čujete ono "bez šećera" ili "dijetalno", ali budimo realni, to je samo marketinški trik. Veštački zaslađena hrana ili piće šteti metabolizmu i remeti regulaciju šećera, što definitivno nije dobro na našem putu ka dobrom izgledu. Umesto gaziranih napitaka možete piti vodu, čajeve, ceđene sokove ili crnu kafu.

Video: Marija je odlučila do leta da smrša 70 kilograma: Ovo je njena priča

Obratite pažnju na ove stavke, poručuje "Michaelkummer.com".

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Vapaj

    25. decembar 2022. | 09:17

    Stres tera na glad koja bude uzasno nekontrolisana a ona te cini srecnim Al debelim i bolesnim!

    Podelite komentar

  • ,BASA

    25. decembar 2022. | 08:21

    Sve je tačno ! Super !

    Podelite komentar