• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odgovori na sedam najčešće postavljenih pitanja fitnes početnika

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odgovori na postavljena pitanja u vezi sa treniranjem kao odličan start 2023. fitnes godine

  • 0
fitness trening zbunjenost Foto: Shutterstock

Kada ste novajlija u treniranju, pravi odabir treninga, rutine i nekih navika može predstavljati problem, a termini i razni stilovi vežbi mogu vas samo još više zbuniti.

Ovo su odgovori na najčešće postavljenih šest pitanja početnika u svetu fitnesa, koji će vam sigurno rešiti dileme.

1. Koliko često treba da treniram?

Ovo se zasniva na vašim postavljenim ciljevima, ali i na načinu života. Dakle, ako imate obaveze u toku dana poput posla, prema tome ćete prilagoditi broj treninga nedeljno. Pokazalo se da je za početak najbolje imati trening od dva do tri puta nedeljno, jer time dajete dovoljno vremena da se telo oporavi kao i da se polako navikava na nove stvari sa kojim se susreće. Momentu kada osetite da vam je to postalo lako, slobodno dodajte dan ili dva više i isto tako se pridržavajte tog tempa, kako bi se telo ponovo adaptiralo na njega.

2. Koje doba dana je najbolje za trening?

Najbolje vreme za ovakve aktivnosti je upravo ono vreme kada ste vi slobodni. Ako ste fleksibilni sa vremenom, onda se fokusirajte na vreme kada imate najviše energije. Nekima je idealan početak dana jutarnji trening, dok je nekome idealan završetak dana uz večernji trening. Svakako, odraditi trening kada vi to poželite je najefikasnije i činiće trening još prijatnijim i zabavnijim.

Foto: Shutterstock

3.Koliko dugo treba da traje trening?

Ovo, opet, zavisi od vašeg načina života i vremena kojim raspolažete. Po nekim merilima najkraće se preporučuje oko 75 minuta, dok je gornja granica sveukupno 300 minuta u toku nedelje. Bolja varijanta jeste da odredite na čemu želite da radite tog dana i po broju serija vežbi utvrdite koliko vam traje jedan prosečan trening. Naravno, bitno je od nečega početi. Nekada je i 20 minuta pogodno za vaše telo, recimo, kada je trčanje u pitanju, jer koliko god da je trajanje aktivnosti, telo će to pamtiti.

4. Da li je potrebno zagrevanje?

Odgovr je jednostavan - da! Dobro zagrevanje je pola dobro odrađenog treninga. Koliko god da žurite, bolje odraditi kraće vežbice, ali sa zagrevanjem, nego baciti svoje telo u vatru brzim i iznenadnim treningom. Zagrevanje služi da pripremi telo na aktivnost, a ne zahteva previše rada, več je dovoljno i petominutno rastezanje.

Foto: Shutterstock

5. Kako ostati motivisan?

Nekada nas prođe celo uzbuđenje oko treniranja, ali to je sasvim normalno. Ali možete motivaciju zadržati načinima poput postavljanja  novih ciljeva i izazova iznova i iznova, prisetiti se zašto ste uopšte započeli trening ili pretražiti savete za motivaciju.

6. Kako da ispratim svoj napredak?

Odličan savet jeste fitnes dnevnik. Možete se pozabaviti pisanjem dnevnika na razne načine i zapisivati sve od navika koje ostavljate iza sebe do rutina i novih navika koje su rezultat vaše odlučnosti da započnete treniranje.

Pripremite se da osvojite 2023. godinu novim navikama i još boljim izgledom, poručuje "Sweat.com"

Video: MenoFit novi trening program za žene u srednjim i poznijim godinama

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje