• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

I zdrave namirnice mogu da goje: Stručnjaci otkrivaju najčešće greške kada držite dijetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Birajte zdravije opcije i budite umereni

  • 0
Dijeta, ishrana, hrana, namirnice Foto: Shutterstock

Mislite da se hranite pravilno i da ste aktivni, ali kilogrami nikako da se smanje ili barem ne onoliko brzo koliko biste vi to želeli? Ukoliko na ovo pitanje imate potvrdan odgovor, onda je moguće da pravite uobičajene greške koje sprečavaju napredak.

Naime, iako jedete samo zdravu hranu, potoji mogućnost da je unosite više nego što bi trebalo ili na nepravilan način.

- Salate mogu biti zaista hranljive i odličan način da povećate unos hranljivih sastojka, ali nisu sve salate podjednako dobre - kaže nutricionista Sofi Bertran.

Prema njenim rečima, prelivi za salatu mogu da sadrže kalorije, kao i dodatne zasićene masti i so. Rob Hobson, šef odeljenja za ishranu, kaže da su, na primer, kremasti prelivi za Cezar salatu puni kalorija i masti.

- Probajte malo maslinovog ulja sa sirćetom ili malo limunovog soka umesto kupovnog preliva - savetuje Rob.

Pored salata i preliva, Sofi i Rob navode sledeće namirnice o kojima bi trebalo da povedete računa.

1. Granole

One su mnogima omiljene za doručak i prilično su zdrave, ali u isto vreme sadrže i puno šećera. Orašasti plodovi koji se koriste u granoli takođe sadrže mnogo masti. Proverite listu sastojaka na pakovanju. Ako je jedan od prvih sastojaka šećer, Sofi objašnjava da to znači da se većina tog proizvoda sastoji od šećera.

- Ljudi često misle da su sastojci poput kokosovog šećera ili javorovog sirupa zdravije alternative šećeru. Ali istina je da je šećer - šećer i stvari kao što su med i javorov sirup se metabolišu na isti način - kaže Sofi.

Ona predlaže da pomešate granole, orašaste plodove i grčki jogurt.

Pahuljice, ovsena kaša Foto: Pixabay

2. Supe

Supe su mnogima omiljene u toku zimskoh meseci, jer su idealan način da se zagrejemo. Međutim, gotove supe često mogu da sadrže mnogo soli, upozoravaju stručnjaci.

Nutricionistkinja kaže da je najbolje da sami spremite domaću supu. 

3. Kaša

Domaća kaša sa ovasom i obranim mlekom je ukusan način da ostanete siti do ručka, ali sada na tržištu ima mnogo već pripremljenih kaša koje nisu toliko dobre. 

- Kaša se obično pravi od ovasa i vode ili mleka, ali gotove kaše mogu da sadrže dodatni šećer, pa proverite listu sastojaka. Možete da napravite sopstvenu hranljivu kašu - ističe ona.

4. Voćni sokovi

Rob objašnjava da mnogi voćni sokovi sadrže dodatne šećere. Osim toga, šećeri iz voća su veoma kondenzovani, što može povećati šećer u krvi i potencijalno dovesti do energetskog pada ubrzo nakon toga. Ovaj energetski pad bi mogao da vas natera da posegnete za više slatke hrane kako biste ponovo podigli energiju.

foto Pixabay foto Pixabay

- Pokušajte da uživate u soku koji je na bazi povrća jer on sadrži manje šećer - kaže on.

5. Proteinske pločice

Rob naglašava da su proteinske pločice često pune šećera i transmasti.

- Iako su proteinske pločice zgodne kada nemate vremena za ceo obrok, ipak je bolje da pojedete meso, jaja, ribu . Uostalom, proteinske pločice često ne sadrže toliko proteina, a drugi sastojci koji se nalaze u ovim pločicama mogu izazvati probleme sa varenjem kod mnogih - zaključuje Rob, a prenosi "The Sun".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje