• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Norvežanka Asbjerg Nesje je postavila svetski rekord u "skakanju na smrt": Koliko je ekstreman ovaj sport?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako skokovi izgledaju izuzetno bolno, skakači skupljaju noge u poslednjoj sekundi kako bi osigurali da im kolena razbiju vodu umesto lica i stomaka, što bi sa te visine moglo da dovede do prilično ozbiljnih povreda

  • 2

"Skakanje na smrt" ili "dods" na norveškom oblik je ekstremnog skakanje, gde se skače ispruženih ruku i stomakom prvo, sletanjem u stilu topovskog đuleta ili položajem škampa. Takmičenjima upravlja Međunarodna Dods federacija, koja je domaćin zvanične Dods kvalifikacione lige (Dods Challenge) i Dods svetskog prvenstva.

Svetsko prvenstvo se izvodi sa platforme visine 10-15 metara. Postoje odvojena takmičenja za klasični i slobodni stil. U klasičnoj disciplini, takmičari treba da "lete" horizontalno sa ispruženim rukama i nogama dok ne udare u vodu, bez rotacija.

Takmičari se sklupčaju u položaj fetusa neposredno pre ulaska u vodu, spuštajući se prvo nogama i rukama ili kolenima i laktovima da bi izbegli ozbiljne povrede; ronjenja se procenjuju na osnovu brzine, vremena u vazduhu, složenosti, koliko dugo ronilac drži prvobitnu pozu, zatvaranja i prskanja.

Ovaj sport nije registrovan kao disciplina u Norveškoj plivačkoj federaciji. Međunarodna federacija Døds osnovana je 1. januara 2012. Trenutni svetski rekord u visini je 31,3 metra i drže ga tri takmičara: Ken Stornes, Tore Vage, i Come Girardot. U ženskoj klasi rekord je 24,8 metara, a postavila ga je Norvežanka Asbjerg Nesje, beleži "Vikipedija".

Iako skokovi izgledaju izuzetno bolno, skakači skupljaju noge u poslednjoj sekundi kako bi osigurali da im kolena razbiju vodu umesto lica i stomaka, što bi sa te visine moglo da dovede do prilično ozbiljnih povreda.

Uz dovoljno sile koja se prenosi na abdominalni deo, može doći do oštećenja creva, pa čak i do perforacije creva.

Asbjerg Nesje je na svom "Instagram" profilu objavila kako je došla do postavjanja rekorda. Ona je skakala 24 puta, svaki put povećavajući visinu za jedan metar. Dakle, prvog dana je skočila sa visine od jednog metra, da bi na kraju došla do toga da treba da skoči sa visine od 24 metara. Uspela je, a tok izazova je zabeležila video-snimcima i napravila komplikaciju skokova.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Asbjørg Nesje (@asbjorg_n)

Skakala je u bazen, sa stena, sa dasaka, u vodopad, po snegu i po lepom vremenu.

Svakog dana u decembru, ona je skakala sa određene visine, počevši od 1. decembra kada je skočila samo jedan metar. Ideja za "božićni kalendar" u vidu skokova, potekla je od njenog brata prošlog Božića. Tako je započeo rad na pronalaženju 24 različita mesta sa kojih se može skočiti.

Već na Božić pretprošle godine Asbjorg je napravila prvi skok, da bi već sledeće godine postavila svetski rekord, piše "Vg.no".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Nadja

    24. januar 2023. | 13:27

    SVAKA ČAST! HRABRO I LUDO 😊

    Podelite komentar

  • Гаргамел

    23. januar 2023. | 12:29

    Са запада само болест вреба ...

    Podelite komentar