• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li će čia semenke da vam pomognu da izgubite kilograme? Evo šta kažu nutricionisti

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na TikTok-u je trenutno veoma popularan recept od čia semenki koji nazivaju napitak za unutrašnje tuširanje

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Društvene mreže su preplavljene informacijama da čia semenke čine čuda kada je u pitanju naše zdravlje. Od toga da poboljšavaju varenje, povećavaju unos proteina, stabilizuju šećer u krvi i pomažu da izgubite težinu. Ali da li čia semenke zaista ispunjavaju sva ova obećanja?

Na TikTok-u je trenutno veoma popularan recept od čia semenki koji nazivaju napitak za unutrašnje tuširanje (#internalshower) čiji su video snimci pregledani više od 114 miliona puta.

Napitak se pravi od dve kašike čia semena, sveže ceđenog limuna i opcione 1/8 kašičice soli u najmanje 220 grama vode, koji se promešani ostavljaju da odstoje oko 15 minuta.

@angybvby Replying to @intimatesbysydellestudio Second time trying the Internal Shower w/ Chia Seeds. Hopefully I get better results 😭 #internalshower #guthealth #healthyliving #chiaseeds #healthy #healthyrecipes ♬ original sound - angybvby

Pa iako ispijanje "unutrašnjeg tuša" ili jedenje čia semenki na drugi način verovatno neće imati trenutne efekte mršavljenja ili poboljšanja varenja, one su i dalje dobre za vas i preporučuju se kao deo zdrave ishrane.

Zdravstvene prednosti čia semena

Čia semenke potiču iz biljke Salvia hispanica L. i koriste se još od 3.500 p.n.e. u Meksiku i Gvatemali. Danas su popularna superhrana. Seme je bogato hranljivim materijama i ima puno ALA omega-3 masnih kiselina, vlakana i proteina. Porcija od dve i po kašike sadrži 10 grama vlakana i pet grama proteina.

Ove semenke su takođe prepune antioksidanata, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju telo i mogu da dovedu do brojnih bolesti. Antioksidansi koji se nalaze u čia semenkama imaju antikancerogene i antiinflamatorne efekte i podstiču zdrav krvni pritisak.

Ostale hranljive materije koje se nalaze u semenkama čia uključuju kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, fosfor i vitamine B1 i B3.

Gubitak težine

Nema mnogo istraživanja o potencijalu čia semena za gubitak težine. Mala studija iz 2017. pokazala je da je konzumiranje jogurta pomešanog sa chia semenkama za doručak je povećalo osećaj sitosti ispitanika i smanjilo njihov kratkoročni unos hrane u poređenju sa onima koji su jeli jogurt bez čia semenki.

foto Pixabay foto Pixabay

Veliki sadržaj proteina i vlakana u čia semenkama pomaže vam da se duže osećate siti, što vas može sprečiti da grickate i da se prejedate, a što može da promoviše gubitak težine. Ali, samo dodavanje čia semenki u vašu ishranu možda neće imati mnogo efekta - posebno ako je vaša ishrana obično siromašna vlaknima, bogata zasićenim mastima i nedostaje vam mnogo ključnih hranljivih materija.

- Dodajte čia semenki u blanširanu ishranu sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i proteinima bez zasićenih masti za najveći potencijal gubitka težine - objašnjava instruktor za javno zdravlje Južne Floride Gina Granić.

Aktuelni Tik Tok trend jedenje čia semena svakodnevno u umerenim količinama, kako kaže za MansHealth nutricionista Bjanka Tamburelo, je nešto što može da podrži.

- Čia semenke su prepune korisnih hranljivih materija i lako ih je dodati vašoj ishrani kako biste zaokružili obroke i grickalice.

Kako jesti čia semenke

Pored popularnosti "unutrašnjeg tuša", Tamburelova predlaže još par načina da uživate u čia semenkama.

- Dodajte ih u smutije, žitarice, jogurt i domaći preliv za salatu kako bi ste povećali unos omega-3 masti, vlakana i proteina - kaže ona: - Pospite čia semenke na salate ili žitarice, ili ih ispecite u kolačima, hlebu i drugim namirnicama.

@motivationaldoc Chia Seeds for Weight Loss! #drmandell #youtube #chia #weight #diet #fyp ♬ original sound - Motivationaldoc

Čia semenke su generalno bezbedne za jelo svaki dan. Ali, Tamburelova predlaže da ih jedete samo jednu ili dve kašike odjednom.

- Postoji nešto što je unoš previše dobrih stvari - upozorava ona da su balans i raznovrsnost od vitalnog značaja za svaku zdravu ishranu.

Ako osetite bilo kakve negativne neželjene efekte, prestanite da ih jedete. Ona takođe ističe da prebrzo povećanje unosa vlakana može da izazove bolove u stomaku, nadimanje i gasove.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje